ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί τις ημικρανίες του Σαββατοκύριακου και ο τρόπος να τις αντιμετωπίσεις

Unsplash

Ξεκινάει η Δευτέρα κι εσύ μετράς αντίστροφα μέχρι το Σάββατο. Περιμένεις τη στιγμή που θα σηκωθείς το πρωί και δεν θα χρειαστεί να πας στο γραφείο ή να τσεκάρεις τα ατελείωτα μέιλ σου.

Κι όμως, πώς γίνεται να ξυπνάς το Σάββατο με ημικρανίες; Αν δεν βγήκες να πιεις πολύ το προηγούμενο βράδυ, γιατί σηκώνεσαι με βαρύ κεφάλι; Και μήπως τελικά έχει παρατηρήσει ότι σου συμβαίνει σε κάθε έναρξη του Σαββατοκύριακου;

Οι ημικρανίες του Σαββατοκύριακου

Πρόκειται για τον πονοκέφαλο που έχεις και πυροδοτείται από την αλλαγή στη ρουτίνα. Τις λέμε έτσι γιατί συνήθως ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου, ειδικά για εκείνους που δουλεύουν σε σταθερό ωράριο τις καθημερινές. Μάλλον ειδικά για εκείνους που ανατρέπουν εντελώς το ωράριο και τις συνήθειές τους εκείνες τις δύο ημέρες.

Τι προκαλεί τις ημικρανίες;

Όταν έχεις ρεπό ή είναι απλώς Σάββατο, το πιθανότερο είναι ότι θα κοιμηθείς λίγο παραπάνω, θα πιεις ένα ποτάκι παραπάνω και δεν θα σκεφτείς ότι απαγορεύεται ο απογευματινός καφές. Επίσης, θα παραγγείλεις και το fast food σου. Όλες αυτές οι αλλαγές όμως μπορούν να πυροδοτήσουν τις ημικρανίες.

Υπάρχει τρόπος να τις αποφύγεις;

Αν σε κατακλύζει το άγχος της εβδομάδας, της δουλειάς ή και άλλων παραγόντων, ίσως χρειαστεί να μιλήσεις με κάποιον ειδικό. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις πότε έχεις ημικρανίες. Αν το πρόγραμμα δεν σε βοηθά, οι μεγάλες αλλαγές στο Σαββατοκύριακο μπορούν να γίνουν πρόβλημα. Αν όμως δεν το παρακάνεις με το ποτό και δεν κοιμάσαι 4 ώρες παραπάνω, ίσως υπάρχει κάτι βαθύτερο που πυροδοτεί αυτές τις ημικρανίες.