ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να φας για να χάσεις βάρος ανάλογα με την ομάδα αίματός σου

Pexels

Θα μπορούσε μια διατροφή με βάση την ομάδα αίματός σου να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου; Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη δίαιτα του Peter J. D’Adamo, που βασίζεται σε μια ανατρεπτική προσέγγιση της διατροφής.

Συγκεκριμένα η δίαιτα του Peter J. D’Adamo, υποστηρίζει ότι μια τροφή μπορεί να παχαίνει ή να αδυνατίζει, καθώς αντιδρά χημικά με την ομάδα αίματος σου. Έτσι εάν ακολουθείς μια δίαιτα σχεδιασμένη για τον τύπο αίματος σου, το σώμα σου μπορεί να αφομοιώσει την τροφή πιο αποτελεσματικά. Θα χάσεις βάρος, θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα ενισχύσεις την υγεία σου προλαμβάνοντας διάφορες ασθένειες.

Πρόκειται για θεωρία που βασίζεται στην ύπαρξη των λεκτινών, μια κατηγορία πρωτεϊνών, που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Όταν καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν λεκτίνες ασύμβατες, με το αντιγόνο της ομάδας αίματός σου, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα να μην καις αποτελεσματικά θερμίδες. Επίσης οι λεκτίνες μπορεί να επεμβαίνουν στην πεπτική διαδικασία, να διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και να προκαλούν διαταραχές του θυρεοειδούς ή άλλα προβλήματα.

Τι να φας για να χάσεις βάρος ανάλογα με την ομάδα αίματός σου Pexels

Τι να φας με βάση την ομάδα αίματος σου

  • Τύπος αίματος 0:

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια και λαχανικά. Τροφές που δεν είναι φιλικές στο μεταβολισμό σου είναι τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά. Επομένως, για να χάσεις βάρος, πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωσή τους, καθώς και το ψωμί, το καλαμπόκι και τα όσπρια.

  • Τύπος αίματος Α:

Μια δίαιτα χωρίς κρέας που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, φασόλια και όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με τη θεωρία του D’Adamo τα άτομα με ομάδα αίματος Α, έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως θα πρέπει να φροντίζουν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα ή βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Το κρέας, το γάλα και τα αυγά δεν είναι η καλύτερη τροφή για σένα γιατί, σε αντίθεση με την ομάδα 0, ο οργανισμός σου τα αποθηκεύει σε λίπος.

  • Τύπος αίματος Β:

Το διαιτολόγιό σου πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Απόφυγε το καλαμπόκι, το σιτάρι, το φαγόπυρο, τις φακές, τις ντομάτες, τα φιστίκια και το σουσάμι. Ο D’Adamo, ενθαρρύνει να καταναλώνεις πράσινα λαχανικά, αυγά, ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες αίματος, μπορείς να καταναλώνεις με μέτρο γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία σε βοηθούν να πετύχεις μεταβολική ισορροπία, ενώ οι τροφές που σε βοηθούν να αδυνατίσεις είναι τα πράσινα λαχανικά, τα αβγά και το συκώτι.

  • Τύπος αίματος ΑΒ:

Τα τρόφιμα στα οποία πρέπει να εστιάσεις με τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος περιλαμβάνουν το τόφου, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα λαχανικά. Σύμφωνα με τον D’Adamo, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ τείνουν να παράγουν χαμηλές ποσότητες γαστρικού οξέος και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα αλλαντικά. Για να αδυνατίσεις, μοίρασε τις θερμίδες μέσα στη μέρα, τρώγοντας μικρές μερίδες πιο συχνά.

 

Μπορείς πράγματι να χάσεις βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή η δίαιτα είναι αποτελεσματική. Τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα που στηρίζεται στην ομάδα αίματος τους, μπορεί να αναφέρουν βελτιωμένη υγεία, ωστόσο, αυτό μπορεί απλά να συμβαίνει, καθώς καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα γενικά.

Είναι πάντα σημαντικό να προσέχεις πώς αντιδρά το σώμα σου στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνεις, ώστε να μπορεί να ξέρεις ποιο πρόγραμμα διατροφής σού ταιριάζει καλύτερα. Και όπως με κάθε πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή και να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο πριν ξεκινήσεις μια συγκεκριμένη δίαιτα.