ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο αιφνίδιου, βρεφικού θανάτου: Τι προκαλεί τον «θάνατο της κούνιας»;

Pexels

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) ευθύνεται για περίπου το 37% των απροσδόκητων βρεφικών θανάτων ετησίως στις ΗΠΑ και η αιτία του παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Ωστόσο, πρόσφατη επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει όχι μόνο πώς πεθαίνουν αυτά τα βρέφη, αλλά και γιατί.

Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου, βρεφικού θανάτου;

Το εν λόγω σύνδρομο, αναφέρεται στον αιφνίδιο θάνατο βρεφών, ηλικίας κάτω του έτους και συνήθως συμβαίνει, ενώ το παιδί κοιμάται. Είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους με τη μέγιστη επίπτωση μεταξύ 2-4 μηνών. Ταυτόχρονα, το 90% των θανάτων από SIDS, συμβαίνει σε μωρά κάτω των 6 μηνών.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, πολλοί στην ιατρική κοινότητα υποψιάζονταν ότι αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να προκληθεί από ένα «ελάττωμα» στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διέγερση από τον ύπνο και την αναπνοή. Η θεωρία ήταν ότι εάν το βρέφος σταματούσε να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, το «ελάττωμα» αυτό εμποδίζει το παιδί να τρομάξει ή να ξυπνήσει.

Η νέα έρευνα που ρίχνει φως στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Ερευνητές από το Σίδνεϊ, μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη θεωρία, αναλύοντας δείγματα αποξηραμένου αίματος που ελήφθησαν από νεογέννητα που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και άλλες άγνωστες αιτίες.

Στη συνέχεια, κάθε δείγμα SIDS συγκρίθηκε με αίμα που ελήφθη από υγιή μωρά. Βρήκε ότι η δραστηριότητα του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα μωρά που πέθαναν από SIDS σε σύγκριση με τα ζωντανά βρέφη και άλλους θανάτους βρεφών.

Το ένζυμο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην οδό διέγερσης του εγκεφάλου, εξηγώντας γιατί το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Προφυλάξεις για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Πολλοί γονείς για να αποφύγουν τον κίνδυνο του SIDS, παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις: Ξαπλώνουν τα μωρά ανάσκελα, φροντίζουν να μην υπερβολικά ζεστά κατά τη διάρκεια του ύπνου και κρατούν όλα τα παιχνίδια και τις κουβέρτες έξω από την κούνια.

Ενώ οι ασφαλείς πρακτικές ύπνου εξακολουθούν να είναι σημαντικές για την προστασία των βρεφών, πολλά παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν κάθε προφύλαξη πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου, βρεφικού θανάτου. Αυτοί οι γονείς αντιμετωπίζουν τεράστιες ενοχές, καθώς αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το θάνατο του μωρού τους.

Μια προσωπική τραγωδία

Η Δρ Carmel Harrington, επικεφαλής της μελέτης, ήταν ένας από αυτούς τους γονείς. Ο γιος της πέθανε απροσδόκητα στον ύπνο του ως βρέφος, πριν από 29 χρόνια. Σε συνέντευξη της, η Harrington εξήγησε τι της είπαν για την αιτία του θανάτου του παιδιού της.

«Κανείς δεν μπορούσε να μου εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Απλώς είπαν ότι ήταν μια τραγωδία. Αλλά ήταν μια τραγωδία που δεν ταίριαζε καλά στον επιστημονικό μου εγκέφαλο».

Από τότε, εργάστηκε για να βρει την αιτία του SIDS. Τόσο για την ίδια όσο και για την ιατρική κοινότητα συνολικά. Η ίδια εξηγεί γιατί αυτή η ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική για τους γονείς των οποίων τα μωρά πέθαναν από SIDS: «Αυτές οι οικογένειες μπορούν τώρα να ζήσουν γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν δικό τους λάθος», υπογραμμίζει.

Αναζητώντας τη λύση για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Στη μελέτη, οι ερευνητές έγραψαν: «Αυτό το εύρημα αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα για τον εντοπισμό βρεφών σε κίνδυνο και ανοίγει νέους δρόμους για μελλοντική έρευνα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις».

Καθώς η αιτία είναι πλέον γνωστή, οι ερευνητές μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους σε μια λύση. Τα επόμενα χρόνια, όσοι από την ιατρική κοινότητα έχουν μελετήσει το SIDS πιθανότατα θα εργαστούν σε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσουν μωρά που διατρέχουν κίνδυνο για SIDS, με στόχο να το αποτρέψουν εντελώς.