ΑΓΧΟΣ

Τι είναι ο κανόνας “5,4,3,2,1” και πώς θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις σε στιγμές άγχους

Shutterstock

Όταν το άγχος χτυπά κόκκινο, είναι δύσκολο να προτάξεις τη λογική. Το άγχος σωματοποιείται με διάφορους τρόπους: Το βλέμμα σου παγώνει, ανεβάζεις παλμούς, γίνεσαι υπερκινητική, αυξάνεται η θερμοκρασία σου, ζεσταίνεσαι, ακόμα και η επιδερμίδα του προσώπου σου γίνεται πιο κόκκινη και πιθανώς πιο λιπαρή.

Αν τέτοιες στιγμές είναι συχνά κομμάτι της καθημερινότητας σου είναι καιρός να μάθεις να τιθασεύεις τη νευρικότητα σου ώστε να μην αφήνεις το άγχος να σε κυριεύει, αλλά να το εξασθενείς σε τέτοιο βαθμό που να μην σε επηρεάζει σωματικά και πνευματικά. 

Υπάρχει μια μέθοδος  που χρησιμοποιείται από πολλούς ψυχολόγους και, όπως λέγεται, έχει τη δύναμη να σε ηρεμήσει και να προλάβει το άγχος πριν εξελιχθεί σε κρίση, μικρού ή μεγάλου βαθμού, και γίνει πανικός.

 

Πρόκειται  για τον κανόνα «5-4-3-2-1», μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος για να ανακτήσεις τον έλεγχο χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σου: όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση.

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξεις γύρω σου. Προσπάθησε να εντοπίσεις και να ταυτοποιήσεις πέντε πράγματα που βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο (όραση). Ύστερα και με αυτή τη σειρά, εστίασε σε πέντε πράγματα που μπορείς να ακούσεις (ακοή), σε τρία πράγματα που μπορείς να νιώσεις (αφή) και σε δύο που μπορείς να μυρίσεις. Τέλος, εντόπισε μια γεύση που μπορείς να γεύτεις (μπορεί να είναι ακόμα και η γεύση της γλώσσας σου).

Μοιάζει σαν ένα μίνι είδος διαλογισμού και όπως λέει η Ellen Hendriksen, κλινική ψυχολόγος, «το να εστιάζεις στις αισθήσεις σου, σε γειώνει, σε φέρνει στο παρόν και καταλαγιάζει τον ανεμοστρόβιλο από σκέψεις που υπάρχει μέσα στο μυαλό σου».

Την επόμενη φορά που θα σε πιάσει πανικός για το οτιδήποτε, άφησε τις αισθήσεις σου να αναλάβουν δράση και θα δεις που όλα θα γίνουν (λίγο) καλύτερα.