ΥΓΕΙΑ

Άγχος: 5 παράξενοι τρόποι που επηρεάζει το σώμα σου

Pexels

Το άγχος είναι μέρος της ζωής, αλλά δεν είναι πάντα κακό. Μερικές φορές, σου δίνει το κίνητρο που χρειάζεσαι για να πετύχεις μια προθεσμία ή να αποδώσεις τα μέγιστα.

Αλλά το ανεξέλεγκτο ή παρατεταμένο στρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και μάλιστα με τους πιο απροσδόκητους τρόπους. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 5 σημάδια με τα οποία το σώμα σου, χτυπάει καμπανάκι για να ελέγξεις το άγχος και το στρες στην καθημερινότητά σου.

Άγχος: 5 παράξενοι τρόποι που επηρεάζει το σώμα σου Pexels

Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες VS χρόνιο άγχος

Ενώ μπορεί να αισθάνεσαι ότι το άγχος επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, στην πραγματικότητα μπορεί να έχει άμεση επίδραση και στο σώμα σου. Το άγχος δεν προκαλεί απαραίτητα ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τους. Όταν τα σωματικά συμπτώματα επιδεινωθούν, μπορεί, με τη σειρά τους, να αυξήσουν το επίπεδο άγχους, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες

Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες, είναι συχνά αυτό που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς. Ίσως έχασες το λεωφορείο για να πας στη δουλειά, δεν βρήκες να παρκάρεις ή ξέχασες να πληρώσεις έναν λογαριασμό. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι ότι οι μύες μας αρχίζουν να τεντώνονται, η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα και περισσότερο οξυγόνο πηγαίνει στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά συμβαίνουν ως προετοιμασία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε στρεσογόνο παράγοντα. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά, αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι ήσσονος σημασίας και το σώμα μας επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση ηρεμίας.

Χρόνιο στρες

Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να προκληθεί από τους ίδιους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Η διαφορά ωστόσο εδώ, είναι ότι γίνονται συνεχείς και αρχίζουν να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο με την πάροδο του χρόνου. Οι χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες είναι πράγματα όπως οικονομικά ζητήματα, οικογενειακά ή επαγγελματικά προβλήματα. Αυτά τα συνεχιζόμενα ζητήματα μπορούν να έχουν μόνιμες και βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Τι μπορεί να κάνει το στρες στο σώμα

Το άγχος μπορεί να έχει παράξενες επιδράσεις στο σώμα, επηρεάζοντάς το σε διάφορα σημεία. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου.

Επηρεάζει τους μύες και τις αρθρώσεις

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο, σφίξιμο ή πόνο στους μύες του σώματος, καθώς και σπασμούς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, όταν έχεις άγχος, οι μύες τεντώνονται. Όταν αυτό το άγχος υποχωρεί, οι μύες απελευθερώνουν την ένταση.

«Χτυπάει» στο έντερο

Είχες ποτέ τόσο άγχος που ένιωσες πόνο στο στομάχι; Το άγχος μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα. Aυτό σημαίνει ότι μπορεί να βιώσεις απλά συμπτώματα όπως πόνο, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα, ή πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ). Όταν είσαι αγχωμένη, μπορεί να έχεις την τάση να τρως περισσότερο ή λιγότερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή. Εάν το άγχος είναι αρκετά έντονο, μπορεί ακόμη και να κάνεις εμετό.

Ώμοι, κεφάλι και σαγόνι

Οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα σου, μπορούν να κινηθούν μέσα σε ένα «τρίγωνο έντασης», το οποίο περιλαμβάνει τους ώμους, το κεφάλι και το σαγόνι. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σφίξιμο στον αυχένα και το σαγόνι, και κόμπους και σπασμούς στο λαιμό και τους ώμους. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην κροταφογναθική διάρθρωση, μια διαταραχή της γνάθου.

Αναπαραγωγική υγεία

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η περίοδός σου, μπορεί μερικές φορές να έρχεται πιο νωρίς ή πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά το άγχος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει σε αυτό. Αυτό θα μπορούσε να σε βάλει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, όπου ανησυχείς ή δεν είσαι σίγουρη για το πότε θα έρθει η επόμενη περίοδός σου. Η συνεχής απώλεια περιόδου λόγω στρες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία ή σε μια κατάσταση, που ονομάζεται δευτερογενής αμηνόρροια.

Αύξηση βάρους

Λόγω της φυσικής ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάζει το βάρος σου. Η κορτιζόλη, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διαχείριση του μεταβολισμού  και όταν απελευθερώνεται σε υπερβολική ποσότητα, προκαλεί διακοπή ορισμένων σωματικών λειτουργιών και επιβράδυνση του μεταβολισμού.