FITNESS

Τι αλλάζει στο σώμα σου με 5 λεπτά περπάτημα στο γραφείο;

iStock

Μια σύντομη, χαλαρή βόλτα στη δουλειά ή στο σπίτι κάθε μισή ώρα, μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τους κινδύνους μιας μεγάλης μέρας στο γραφείο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ακόμη και για άτομα που γυμνάζονται, το να κάθονται στο γραφείο όλη την ημέρα, μπορεί να είναι κακό για την υγεία τους. Μια νέα μελέτη προσφέρει μια νέα εικόνα για το πόσα διαλείμματα κίνησης χρειάζονται οι εργαζόμενοι σε γραφεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις όλων αυτών των καθιστικών ωρών εργασίας.

Πέντε λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα στο γραφείο

Ή απλώς αν φροντίζεις να σηκώνεσαι από το γραφείο σου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο την αρτηριακή πίεση, όσο και το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise. Και το να κινείσαι μόλις ένα λεπτό κάθε ώρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Η τακτική άσκηση θα πρέπει να παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για όποιον θέλει να βελτιώσει και να διατηρήσει την υγεία του», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. Αλλά δεν μπορεί κανείς απλώς να ασκείται το πρωί και να βγάλει το περπάτημα από τη λίστα του για το υπόλοιπο της ημέρας. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το πώς περνάς την υπόλοιπη μέρα σου έχει επίσης σημασία.

Τι αλλάζει στο σώμα σου με 5 λεπτά περπάτημα; Pexels

Οποιοδήποτε διάλειμμα για να σηκωθείς από την καρέκλα είναι καλό

Αλλά ένα περπάτημα για 5 λεπτά κάθε 30 λεπτά, μπορεί να είναι καλύτερο για το σάκχαρο του αίματος.

Για τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες κάλεσαν 11 υγιείς εθελοντές να περάσουν πέντε προσομοιωμένες εργάσιμες ημέρες σε ένα εργαστήριο, όπου έπρεπε να μείνουν καθισμένοι όλη την ημέρα, εκτός από σύντομα διαλείμματα για περπάτημα σε διάδρομο και περιστασιακές επισκέψεις στην τουαλέτα. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να πληκτρολογήσουν σε φορητό υπολογιστή, να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους.

Σε κάθε μία από τις πέντε ημέρες που ήρθαν οι εθελοντές στο εργαστήριο, τους ανατέθηκαν τυχαία σε διαφορετικό πρόγραμμα διαλειμμάτων για περπάτημα: Πέντε λεπτά κάθε 30 ή 60 λεπτά, ένα λεπτό κάθε 30 ή 60 λεπτά ή καθόλου περπάτημα.

Σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν όλη μέρα χωρίς κανένα διάλειμμα για περπάτημα, οι άνθρωποι που περνούσαν 5 λεπτά σε διάδρομο κάθε μισή ώρα είδαν μείωση κατά 58% στις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά από μεγάλα γεύματα.

«Όταν οι μύες μας δεν χρησιμοποιούνται μετά από ώρες καθιστικής στάσης, δεν βοηθούν πλήρως στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», εξηγούν οι επιστήμονες. «Έτσι πιστεύουμε ότι οι τακτικοί σύντομοι περίπατοι ή βοηθούν στην ενεργοποίηση των μυών για να λειτουργήσουν ως καλύτεροι ρυθμιστές του σακχάρου στο αίμα».

Η αρτηριακή πίεση ωφελείται επίσης από τα μικρά διαλείμματα για περπάτημα

Κάθε τύπος διαλείμματος για περπάτημα, βοήθησε επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πόσο μια καθιστή στάση, περιορίζει τη ροή του αίματος στα πόδια με την πάροδο του χρόνου. «Οι τακτικοί σύντομοι περίπατοι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση, αποκαθιστώντας τακτικά τη ροή του αίματος στα πόδια. Φαίνεται ότι οι ακόμα και οι σύντομες αυτές βόλτες, αρκούν για να αντισταθμίσουν αυτή τη βλαβερή επίδραση της καθιστικής εργασίας», εξηγούν οι ερευνητές.

Ένα περπάτημα 5 λεπτών μπορεί να σε βοηθήσει, όταν δεν μπορείς να πας για προπόνηση

Για βέλτιστη υγεία, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα, καθώς και δύο ημέρες προπόνησης για τη μυϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αλλά αυτό μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Είτε λοιπόν ακολουθείς μια τακτική ρουτίνα άσκησης, είτε όχι, μια εργάσιμη ημέρα με 5λεπτα διαλείμματα για περπάτημα, μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι επιστήμονες της μελέτης:

«Ακόμη και το ελαφρύ περπάτημα που διαρκεί λίγα λεπτά και διακόπτει την καθιστική εργασίας, μπορεί να είναι βελτιώσει σημαντικά τη μεταβολικής μας υγείας. Κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερη γενική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας».

Μην κάθεσαι. Ώρα για ένα 5λεπτο διάλειμμα για περπάτημα!