ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: 8 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Pexels

Ο θυρεοειδής αδένας είναι αναπόσπαστο μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό το όργανο σε σχήμα πεταλούδας, ρυθμίζει σημαντικές ορμόνες που επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης το πόσο καλά αποδίδεις τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Έτσι, εάν αισθάνεσαι κόπωση χωρίς εξήγηση ή έχεις χάσει βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα, το σώμα σου μπορεί στην πραγματικότητα να σου λέει πως κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά με τον θυρεοειδή σου. Προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, ειδικότερα, εμφανίζονται όταν ο θυρεοειδής είτε υπολειτουργεί, είτε υπερλειτουργεί. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

Σημάδια που δείχνουν υπερθυρεοειδισμό

Θυρεοειδής: 8 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις Pexels

Όπως αναφέραμε, ο υπερθυρεοειδισμός προέρχεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, όπως η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Η Τ4 παράγεται ειδικά όταν η υπόφυση εκκρίνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Παρακάτω θα βρεις 4 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου παράγει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Νευρικότητα και άγχος

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δουλεύει υπερωρίες, οι ορμόνες λένε στο σώμα να λειτουργήσει υπερβολικά. Αυτό οδηγεί σε πολλά συμπτώματα που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι νευρική και ανήσυχη. Επίσης οι ορμόνες οδηγούν σε εναλλαγές της διάθεσης και υπερκινητικότητα.

Απώλεια βάρους

Η αφθονία των θυρεοειδικών ορμονών θα αυξήσει τον μεταβολισμό και την όρεξή σου. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι που υποδεικνύει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ένα από τα φυσικά συμπτώματα των υψηλών ορμονικών επιπέδων, είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Έτσι, εάν αισθάνεσαι ότι η καρδιά σου χτυπάει συχνά πολύ γρήγορα, καλό είναι θα ήταν να ζητήσεις ιατρική συμβουλή για την υγεία του θυρεοειδή σου.

Αδύναμα νύχια και αραίωση στα μαλλιά

Τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν συνεχώς. Αυτό συμβαίνει επειδή μια κρίσιμη λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, στέλνει ορμονικά σήματα για να ενεργοποιήσει την ανάπτυξή τους. Με τον υπερθυρεοειδισμό, οι επιπλέον ορμόνες λένε στο σώμα να αυξήσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και των νυχιών, σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Αυτή η ανάπτυξη, γίνεται ωστόσο με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σου πρέπει να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του. Γεγονός που μοιραία μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά και εύθραυστα μαλλιά και νύχια.

Σημάδια που δείχνουν υποθυροειδισμό

Τώρα που καλύψαμε τα σημάδια ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς, ας δούμε τι συμβαίνει με έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα.

Κόπωση

Στον υποθυρεοειδισμό, το σώμα παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση της καθημερινής κόπωσης και του στρες. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι κουρασμένη πιο εύκολα και πιο συχνά. Οι σκέψεις σου γίνονται πιο νωθρές και αργές και μπορεί να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, καθώς αρχίζει η πνευματική κόπωση.

Αύξηση βάρους

Οι μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες, προκαλούν σημαντική επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αρχίζει να καίει λιγότερη ενέργεια και κατά συνέπεια αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο να ασκηθείς, λόγω της κούρασης που συχνά πάει χέρι-χέρι με τον υποθυρεοειδισμό.

Βαριές ή ακανόνιστες περίοδοι

Σε αντίθεση με τον υπερθυρεοειδισμό, ο υποθυρεοειδισμός κάνει τον εμμηνορροϊκό κύκλο να γίνεται πιο αργός και βαρύτερος. Οι κύκλοι μπορεί επίσης να γίνουν λιγότερο συχνοί.

Ευαισθησία στο κρύο

Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα, ρυθμίζουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος. Με λιγότερες ορμόνες, το σώμα σου δυσκολεύεται περισσότερο να ζεσταθεί, επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ως εκ τούτου, μπορεί να νιώθεις πιο ευαίσθητη στο κρύο.