ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θυμός: Τα 2 βήματα για να τον αντιμετωπίσεις

Unsplash

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία όμως μπορούν να μα εκτρέψουν εντελώς από την πορεία βελτίωσης της ζωής μας και του εαυτού μας.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC*

Τα αρνητικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, είτε οικογενειακό είτε εργασιακό είτε κοινωνικό, είναι ικανά να διαταράξουν τη γαλήνη μέσα μας. Πώς θα ξεφύγουμε, λοιπόν, από τα δίχτυα του θυμού και πώς μπορούμε να σώσουμε την παρτίδα όταν δεχόμαστε «απειλές» γύρω μας;

Το πόσο επιτυχημένα διαχειρίζεσαι όταν κάτι συμβαίνει και δεν είναι όπως το θέλεις εξαρτάται από τα δύο εξής βήματα:

  • Την ψύχραιμη και ζυγισμένη αξιολόγηση του αν αυτό που έγινε αξίζει την ενέργειά σου. Αν είναι πράγματι τόσο σοβαρό και ανεπανόρθωτο ώστε να σε πετάξει εκτός Vortex και τη ζώνη θετικότητάς σου. Παραδέξου το.Τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με πράγματα τα οποία είναι τόσο μικρά και τελικά χάνουμε το μεγάλο όραμα. Το Εγώ θέλει να μας αποπροσανατολίσει και να στρέψει την προσοχή μας στα ασήμαντα. Ο χρόνος, όμως, είναι περιορισμένος και πολύτιμος για να τον ξοδεύουμε στα μικρά.
  • Το τράβηγμα των σωστών διαχωριστικών γραμμών. Το να βάζουμε όρια και να αποδεχόμαστε τις προσωπικές μας αντοχές είναι ικανότητα ιερή που αποδεικνύει τον σεβασμό και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Αν οι άλλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων και έχουμε επικοινωνήσει σωστά τι είναι αυτό που δεν θέλουμε ή αυτό που επιδιώκουμε, τότε αποφεύγουμε τις συρράξεις. Οι περισσότεροι καυγάδες και τσακωμοί οφείλονται, εξάλλου, σε αυτό το έλλειμμα σωστής επικοινωνίας των θέλω μας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις θυμό και έξαψη από κάτι, ακολούθησε τα δύο παραπάνω βήματα. Επίλεξε προσεκτικά τις μάχες σου, βάλε τα όριά σου και μην επιτρέπεις σε τίποτα μικρό να χαλάσει όλα τα μεγάλα για τα οποία είσαι προορισμένη.

*Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com