ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θυμός: Πόσο φυσιολογικό είναι να νευριάζεις;

Pexels

Με όσα συμβαίνουν τριγύρω μας, ο θυμός και τα νεύρα ίσως μοιάζουν μονόδρομος ως προς την αντιμετώπιση των καταστάσεων και τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που μας προκαλούν. Έχω δει πολλούς επιτυχημένους πελάτες μου να διαλέγουν αυτό το δρόμο για να νιώσουν πως αποκτούν και πάλι τον έλεγχο της κατάστασης. Φωνάζουν στους υφισταμένους τους, στην οικογένειά τους, στον σύντροφό τους.

Ας καταλάβουμε, λοιπόν, κάτι καλά: Ο άνθρωπος που φωνάζει, εκδηλώνει επιθετικά τα συναισθήματά του. Και όσο δεν βιαιοπραγεί ή δεν δημιουργεί ένα κλίμα ψυχολογικής πίεσης στους άλλους, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και υγιές. Η παθητικότητα και η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν δηλώνουν μεν ηρεμία, αλλά όχι ενεργητική τοποθέτηση απέναντι σε αυτά που μας ενοχλούν και θέλουμε να αλλάξουμε.

Ποιο είναι, λοιπόν, το όριο μεταξύ υγιούς και παθολογικού θυμού; Πώς είναι δυνατόν να καταλάβουμε πότε ο θυμός μας το υπερβαίνει και ποιες τεχνικές υπάρχουν όχι να αποκοιμίσουμε την ενόχληση, αλλά να βρούμε άλλους διαύλους έκφρασης;

Χρειάζονται όρια

Τα πάντα ξεκινούν από τα προσωπικά μας όρια. Ο άνθρωπος που φτάνει από το 1 του θυμού στο 100 σε κλάσματα δευτερολέπτου και που αντιδρά δυσανάλογα προς το ερέθισμα, αποδεικνύει πως ο ίδιος δεν έχει μάθει να τηρεί όρια -κι ας μέμφεται τους άλλους πως δεν σέβονται τα δικά του.

Ο θυμός χρειάζεται αποστασιοποίηση

Πόσο, αλήθεια, θα νευρίαζες αν ήσουν εσύ στη θέση αυτού που κατηγορείς; Βγες για μερικά λεπτά νοερά από το σώμα σου και δες την κατάσταση από μακριά. Κράτα απόσταση από το συναίσθημα που σε κατακλύζει και σκέψου πώς θα συμπεριφερόσουν αν ήσουν εσύ στη θέση αυτού που κατηγορείς.

 Χρειάζεται ενσυναίσθηση

Κατανόησε τα βαθύτερα αίτια που σε κάνουν να θυμώνεις τόσο πολύ. Είναι πράγματι ο λόγος τόσο σοβαρός για να βγαίνεις εκτός εαυτού; Κατάλαβε το δίκιο του άλλου και προσπάθησε να κατανοήσεις πως και η απέναντι μεριά κάνει τη δεδομένη στιγμή το καλύτερο που θεωρεί με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις και τα βιώματά της.
Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό συναίσθημα όταν δεν κατακαίει μέσα μας την έννοια του πολιτισμένου και λογικού ανθρώπου. Φρόντισε, λοιπόν, να τον διαχειρίζεσαι γόνιμα, έτσι ώστε να αποσυμπιέζεις τα συναισθήματά σου χωρίς όμως να καταπιέζεις τους γύρω σου.

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με την Τζιλ, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το life coaching!

Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη life coach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com