ΥΓΕΙΑ

Θες να ζήσεις έναν αιώνα (και βάλε); Οι 4 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου

Unsplash

Αν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα για τη φετινή χρονιά, είναι ότι μάθαμε πολλά για τη διατροφή, την υγεία μας και για το τι κρύβεται στα ράφια της κουζίνας.

Αποκτήσαμε περισσότερες γνώσεις για το ποια λαχανικά μάς δίνουν ασβέστιο και ποια μαγνήσιο, πώς μπορούμε να μειώσουμε το κρέας και γίναμε όλοι πολύ καλύτεροι μάγειρες. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για τη διατροφή μας, είναι για λόγους υγείας. Φέτος έπρεπε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με τις σωστές τροφές, περισσότερο από ποτέ.

Έρχονται λοιπόν οι ερευνητές που μελετούν τις Blue Zones, δηλαδή τις περιοχές με την υψηλότερη μακροζωία, για να μάς πουν ποιες είναι οι 4 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε, εάν θέλουμε να ζήσουμε 100 χρόνια. Θέλουμε; Θέλουμε.

Φασόλια

Ο πρωταγωνιστής της μακροζωίας είναι τα φασόλια. Αν τρως ένα φλιτζάνι την ημέρα, θα ζήσεις πολλά χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ιδρυτής των Blue Zones, Dan Buettner. Σου δίνει πρωτείνη, φυτικές ίνες αλλά και μπόλικο σίδηρο. Όλα τα είδη αυτής της κατηγορίας σου δίνουν το ίδιο όφελος.

Λαχανικά

Δεν λείπει ποτέ από τις διατροφικές λίστας και δικαίως. Είναι το κατάλληλο συνοδευτικό των τροφών αλλά μπορείς να φας και μία χορταστική σαλάτα. Τα λαχανικά σου δίνουν την περισσότερη βιταμίνη Α που χρειάζεσαι ημερησίως. Λίγο αλατοπίπερο και καλή όρεξη.

Σιτηρά

Αν είναι και ολικής άλεσης, ακόμα καλύτερα. Το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής πρέπει να υπάρχουν σταθερά στην κουζίνα σου. Τις χρειάζεται το έντερό σου.

Ξηροί καρποί

Το καλό με τους ξηρούς καρπούς είναι ότι τους βρίσκεις σε ποικιλία και καθένας σου δίνει διαφορετικά αλλά σπουδαία οφέλη. Αμύγδαλα για μακροζωία και φιστίκια για υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη. Εκτός από τους ξηρούς καρπούς, μπορείς να προμηθευτείς βούτυρο που έχει τους καρπούς σαν βάση και να μάθεις να μαγειρεύεις με αυτό.