ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η θαυματουργή τροφή που σε γλιτώνει από τη δυσκοιλιότητα, τώρα που κάθεσαι περισσότερο

Unsplash

Αν ξέρεις τι θα πει δυσκοιλιότητα από πρώτο χέρι, δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω. Ακόμα όμως και αν δεν είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει στη ζωή σου συνήθως, δεν αποκλείεται να σου συμβεί τώρα. Το απευχόμαστε φυσικά, αλλά η μείωση της κίνησης και η αύξηση της καθιστικής ζωής είναι οι φίλοι της δυσκοιλιότητας.

Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε δυσκοιλιότητα;

«Όταν έχουμε δυσκοιλιότητα, αυτό σημαίνει ότι επισκεπτόμαστε την τουαλέτα λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, όταν πηγαίνουμε, δεν ανακουφιζόμαστε πραγματικά, αλλά πονάμε και προσπαθούμε πολύ», εξηγεί η διατροφολόγος Tracy Lockwood Beckerman. Άλλες παρενέργειες είναι οι πόνοι στο έντερο, πίεση στην κοιλιά, ναυτία και ανορεξία.

Τι οδηγεί στη δυσκοιλιότητα

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δυσκοιλιότητα. Οι κορυφαίοι είναι η αφυδάτωση του οργανισμού, η απουσία φυτικών ινών από τη διατροφή μας, η έλλειψη άσκησης, η αλλαγή τοποθεσίας και φυσικά το στρες. Επομένως, είναι αρκετά φυσιολογικό να βιώνεις κάτι αντίστοιχο αυτήν την περίοδο, και μάλιστα να σου συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η τροφή που αποτελεί διαχρονική λύση

Αν δεν το έχεις βιώσει, θα το έχεις ακούσει σίγουρα από τη γιαγιά ή τη μαμά σου. Το γνωστό κόλπο για να ανακουφίσεις το έντερό σου, και να νιώσεις ελαφρύτερη, είναι να φας δαμάσκηνα. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ψέμα. «Τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και σορβιτόλη. Πρόκειται για ένα σάκχαρο που βρίσκεις στα φρούτα, επιταχύνει τη λειτουργία του εντερικού και λειτουργεί ακόμα και σαν καθαρτικό, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Και αντίο δυσκοιλιότητα.

Πώς θα πεις αντίο στη δυσκοιλιότητα

Εννοείται ότι οι τροφές που είναι φουλ στη φυτική ίνα βοηθούν το έντερό σου. Μην ξεχνάς όμως να πίνεις μπόλικο νερό ώστε να ενυδατώνεται συνολικά ο οργανισμός σου. Κάνε προγράμματα γυμναστικής μέσα στο σπίτι (οι προτάσεις είναι άπειρες), και προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος σου, όσο αυτό είναι δυνατόν.