ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θα κάνεις μόνη σου Χριστούγεννα; 5 tips για να το απολαύσεις και να το δεις μόνο θετικά

Στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο event του Ladylike, μιλήσαμε με τη life coach Jill Douka για τη μοναξιά, ως γενικό φαινόμενο αλλά και κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Σταθήκαμε στο πώς να μάθουμε να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους και πώς να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Αν νιώθεις μόνη, επικοινώνησέ το σε εκείνους που αγαπάς ώστε να έχεις παρέα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς παρέα, είτε λόγω συνθηκών, είτε από επιλογή. Όποια και αν είναι η περίπτωσή σου, μπορείς να δεις αυτές τις γιορτές με άλλο μάτι. Να κρατήσεις μόνο τα θετικά και να απολαύσεις τα διαφορετικά Χριστούγεννα.

Διοχέτευσε τα συναισθήματα στη δημιουργικότητα

Τα συναισθήματα γίνονται συχνά ένα φορτίο και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτό. Αντί να το πολυαναλύεις, φτιάξε μία playlist, κράτα ημερολόγιο, φτιάξε συνταγές χωρίς να τις ακολουθήσεις κατά γράμμα. Ασχολήσου με τα φυτά ή τον σκύλο σου.

Φάε και δες ό,τι θες

Είναι η μέρα που δεν χρειάζεται να σκεφτείς κάποιον άλλο. Θέλεις να φας παγωτό την ημέρα των Χριστουγέννων; Θέλεις να παραγγείλεις το αγαπημένο σου fast food; Να δεις γιορτινές ταινίες ή σειρές που δεν έχεις προλάβει να δεις; Θέλεις να περάσεις τις μέρες φορώντας πιτζάμες ή φορώντας κοσμήματα και faux γούνα; Η επιλογή είναι μόνο δική σου. ‘Ολος αυτός ο σχεδιασμός θα σε κάνει να ανυπομονείς για τη μέρα που θα είσαι μόνη με τον εαυτό σου.

Βάλε όρια στην οικογένειά σου

Δεν ανυπομονούν όλοι να περάσουν χρόνο με την οικογένεια. Αν κάποια μέλη είναι τοξικά και το μόνο που θέλεις είναι να τα αποφύγεις, να κάνεις αυτό που νιώθεις. Αν προτιμάς να είσαι μόνη στις γιορτές, να το κάνεις και να μην καταπιεστείς. Αν χρειάζεται να γίνει μία βιντεοκλήση, φρόντισε να διαρκέσει όσο εσύ θέλεις.

Μίλα με έναν ειδικό

Δεν έχει σημασία αν έχεις ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ή αν είναι η πρώτη φορά που νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις με κάποιον. Φρόντισε να κλείσεις μία συνεδρία για να μιλήσεις για το πώς βιώνεις τις γιορτές. Μην ξεχνάς ότι όλοι νιώθουμε το ίδιο, είτε περάσουμε τα Χριστούγεννα με παρέα, είτε είμαστε μόνοι παρέα με το δέντρο.

Ευκαιρία για ανασκόπηση

Όταν κάνεις ανασκόπηση και βουτάς βαθιά στον ψυχισμό σου, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Μην το βλέπεις ως πεσμένη ψυχολογία. Και μην μένεις μόνο στην πανδημία. Υπήρξαν και άλλα πράγματα που συνέβησαν το 2020. Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Τι κέρδισες και τι έχασες; Τι άλλαξε; Υπάρχουν λόγοι να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου; Σίγουρα υπάρχουν.