ΥΓΕΙΑ

Τα 7 πιο συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται το καλοκαίρι

Pexels

Για τους περισσότερους από εμάς, το καλοκαίρι σημαίνει διασκέδαση, χαλάρωση και ήλιος. Ενώ ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια, έχουν θετική επίδραση στη διάθεση μας, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που είναι πιο συνηθισμένα το καλοκαίρι.

Δεδομένου του ζεστού καιρού και του πλεονάζοντος χρόνου που αφιερώνεται στην απόλαυση υπαίθριων δραστηριοτήτων – ειδικά στο νερό – υπάρχουν ορισμένες λοιμώξεις και ασθένειες, απέναντι στις οποίες είμαστε πιο επιρρεπείς, από ό,τι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις όλο το καλοκαίρι, κλεισμένη σε γυάλα.  Ευτυχώς, τα περισσότερα από τα ζητήματα υγείας που εμφανίζονται και αυξάνονται σε συχνότητα συνήθως κατά τους θερμότερους μήνες, μπορούν να προληφθούν σε κάποιο βαθμό. Παρακάτω θα βρεις τα 7 πιο συχνά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται το καλοκαίρι και τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς.

Θερμοπληξία

Όταν τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας αυξάνονται, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος, προκαλώντας ναυτία, σοβαρούς πονοκεφάλους, σύγχυση, δύσπνοια και πολλά άλλα. Παρόλο που η παραμονή στον ήλιο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πάθεις θερμοπληξία (aka ηλίαση), η θερμοπληξία μπορεί να «χτυπήσει» όταν εργάζεσαι σε εσωτερικούς χώρους με ακραίες θερμοκρασίες.

Η νόσος του Lyme

Η νόσος του Lyme είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση τις πρώτες εβδομάδες. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Ωστόσο, το American Lyme Disease Foundation (ALDF) αναφέρει ότι εάν η ασθένεια εξελιχθεί χωρίς ιατρική θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους, αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα, ακόμη και νευρολογικές διαταραχές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα εντομοαπωθητικό όταν περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και να ελέγχεις το σώμα σου για τυχόν τσιμπήματα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κατοικίδια σου.

Τροφική δηλητηρίαση

Το καλοκαίρι προσφέρει τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων στα τρόφιμα. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν συνήθως έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια, πυρετό και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως περνάει μόνη της, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Φρόντισε να τοποθετήσεις αμέσως στο ψυγείο οποιοδήποτε τρόφιμο, μπορεί να επηρεαστεί από τη ζέστη.

Αλλεργίες

Η γύρη, η μούχλα και τα τσιμπήματα εντόμων είναι ου συνήθεις ύποπτοι, που προκαλούν αλλεργίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν γνωρίζεις ότι έχεις αλλεργίες που αυξάνονται το καλοκαίρι, φρόντισε να έχεις τα κατάλληλα φάρμακα σε ετοιμότητα όταν είσαι έξω και επένδυσε σε προϊόντα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ηλιακά εγκαύματα

Μπορεί να μη θεωρείς το ηλιακό έγκαυμα ως σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα δεύτερου βαθμού. Για αυτό φρόντισε το SPF του αντηλιακού σου να είναι υψηλό. Υπάρχουν ακόμη και αντηλιακά ειδικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Μην λυπηθείς την ποσότητα και μην ξεχνάς να το ανανεώνεις συχνά.

Υδατογενείς ασθένειες

Αν και τα παιχνίδια στο νερό, είναι μέρος της καλοκαιρινής διασκέδασης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλές υδατογενείς ασθένειες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα φύκια, τα βακτήρια, το χλώριο, και τα παράσιτα, μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές λοιμώξεις, όπως η κολίτιδα. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υδατογενείς παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναπνευστικές ασθένειες.

Πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κνησμό, σκάσιμο του δέρματος, φουσκάλες ή ξεφλούδισμα και ερυθρότητα. Δεδομένου ότι αυτή η μυκητιασική λοίμωξη ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη στιγμή για μόλυνση. Οι πισίνες, οι σάουνες και οι σαγιονάρες σε δημόσιους χώρους, είναι οι κύριοι ένοχοι για την εξάπλωση της συγκεκριμένης λοίμωξης. Φρόντισε να κρατάς τα πόδια σου στεγνά, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Προτίμησε ελαφριά παπούτσια, που αφήνουν τα πόδια σου να παίρνουν αέρα.