ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μόνα tips που χρειάζεσαι για μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή

Pexels

Οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος και η ευκολία που κακά τα ψέματα προσφέρει το αγαπημένο σου delivery, συχνά σε κάνει να ξεχνάς τη σημασία που έχει η ισορροπημένη διατροφή στην υγεία και την ομορφιά σου. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, είναι απαραίτητη όχι μόνο για να παραμένουμε υγιείς, αλλά και για να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Και ενώ συχνά επικρατεί μία έντονη ανησυχία ως προς το πώς πρέπει κανείς να τρώει, αλλά και μία σύγχυση σε σχέση με το θέμα αυτό, τελικά φαίνεται πως οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι αρκετά απλές.

Ισορροπημένη διατροφή στο πιάτο

Αν θα πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό γύρω από το ζήτημα ισορροπημένη διατροφή, θα λέγαμε ότι η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα διατροφικά στοιχεία, τα οποία ο οργανισμός απαιτεί για να καλύπτει τις ανάγκες των καθημερινών, φυσικών δραστηριοτήτων του και που εξασφαλίζουν τη διατήρηση της καλής υγείας.

Πώς όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε ισορροπημένα γεύματα στην καθημερινότητά μας; Η αμερικανίδα διαιτολόγος Tia Glover, έχει την απάντηση, την οποία μάλιστα μοιράστηκε στα social media δημοσιεύοντας ένα post, για να εξηγήσει πώς μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ισορροπημένο πιάτο, που θα μας κρατήσει μάλιστα χορτάτες για ώρες.

Εάν δεν αισθάνεσαι αρκετά χορτάτη μετά από ένα γεύμα ή νιώσεις ότι πεινάς περίπου μια ώρα μετά, σύμφωνα με την διαιτολόγο Tia Glover κάτι κάνεις λάθος στον τρόπο που ετοιμάζεις τα γεύματά σου.

Ένα ισορροπημένο γεύμα σύμφωνα με τις συμβουλές της Glover δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, απλά έχει κι αυτό τα tips του. Όπως γράφει η ίδια στη λεζάντα της δημοσίευσής της: «Λατρεύω να χρησιμοποιώ αυτήν τη φόρμουλα όταν φτιάχνω γεύματα ή σνακ γιατί ξέρω ότι θα με κρατήσει χορτάτη και γεμάτη μέχρι το επόμενο γεύμα μου!».

Η συνταγή της -ισορροπημένης- επιτυχίας

Ο βασικός κανόνας στον οποίο στηρίζεται η Glover για να δημιουργεί ισορροπημένα γεύματα είναι: ένας υδατάνθρακας + μια πρωτεΐνη + ένα λίπος + φυτικές ίνες.

Ακολουθούν παραδείγματα για κάθε μία από αυτές τις ομάδες:

Πηγές υδατανθράκων: κάθε είδος σιτηρών όπως ρύζι, κινόα, βρώμη, ψωμί, ζυμαρικά, τορτίγιες, ένα αμυλούχο λαχανικό όπως είναι οι γλυκοπατάτες, ο αρακάς και το καλαμπόκι.

Πηγές πρωτεϊνών: κάθε είδος κρέατος συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου ή του κόκκινου κρέατος, θαλασσινά, αυγά, τόφου, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγές λίπους: έλαια, βούτυρο, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, καρύδα, γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλότερα λιπαρά και λιπαρά ψάρια.

Πηγές φυτικών ινών: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.

Για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ, η Glover προτείνει να συμπεριλάβετε ένα φαγητό από κάθε κατηγορία και να δείτε πώς επηρεάζει τα επίπεδα κορεσμού και ικανοποίησης μέσα στην ημέρα σας. Η ίδια, υπογραμμίζει τέλος πως και το μέγεθος της μερίδας παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στο αίσθημα κορεσμού λέγοντας όχι τόσο στις υπερβολές, όσο και στις τσιγγουνιές ως προς τις ποσότητες των γευμάτων.