ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα κομπλιμέντα σε κάνουν να νιώθεις άβολα; 5 τρόποι για να το ξεπεράσεις

Pexels

Ενώ οι φιλοφρονήσεις και τα κομπλιμέντα μπορούν να κάνουν τις κοινωνικές μας συναναστροφές λίγο πιο ευχάριστές, η αποδοχή τους δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση και μπορεί να γίνει εξαιρετικά άβολη. Πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν, αρνούνται, υποβαθμίζουν τα κομπλιμέντα που δέχονται, ή επιδέξια απλώς αλλάζουν θέμα συζήτησης. Γιατί όμως είναι τελικά τόσο δύσκολο να δεχτούμε γνήσιες φιλοφρονήσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια σημαντική αιτία, για την οποία μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να δεχτεί και να πιστέψει κομπλιμέντα. Αυτό, αναφέρεται ως γνωστική ασυμφωνία. Ουσιαστικά είναι η ενόχληση που βιώνεται όταν 2 σκέψεις ή ιδέες ή αξίες είναι ασύμβατες μεταξύ τους, Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και στην ικανότητά σου να κάνεις κάτι όταν κάποιος σε επαινεί, τότε είναι αδύνατο να αποδεχτείς το κομπλιμέντο ή τον έπαινο, επειδή δεν πιστεύεις ότι είναι αλήθεια.

Ευτυχώς, ακόμα κι αν τα κομπλιμέντα σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα, υπάρχουν τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου και να δέχεσαι ένα κομπλιμέντο με χάρη και αυτοπεποίθηση.

Αναγνώρισε τις ικανότητες και τα δυνατά σου σημεία

Τα κομπλιμέντα σε κάνουν να νιώθεις άβολα; 5 τρόποι για να το ξεπεράσεις Pexels

Η κοινωνία διδάσκει τους νέους, ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες, πως πρέπει να είναι σεμνές και μετριόφρονες. Το να είσαι αυτάρκης και γεμάτος αυτοπεποίθηση, μεταφράζεται συχνά ότι κάποιος μπορεί να είναι «φαντασμένος» ή «ψώνιο». Έτσι, όταν κάποιος μάς κάνει κομπλιμέντα, μπορεί να νιώθουμε ότι είναι λάθος ή επινοούμε έναν λόγο για τον οποίο πραγματικά δεν αξίζουμε κανένα έπαινο. Η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί, είναι να αφήσουμε τη σεμνότητα και την ανασφάλειες μας στην άκρη. Η αποδοχή ενός κομπλιμέντου δεν μας κάνει να αλαζόνες. Δεν χρειάζεται να υποβαθμίζουμε τα σπουδαία πράγματα που κάνουμε ή το ποιοι είμαστε. Είναι απολύτως ΟΚ να είσαι πολύ καλή σε κάτι και να το ξέρεις.

Μην ακυρώνεις και μην μειώνεις τα κομπλιμέντα

Στην ίδια λογική προσπάθησε επίσης να μην απορρίπτεις μια ευγενική κουβέντα, σαν να μην είναι κάτι σπουδαίο. Ένα κομπλιμέντο, όσο μικρό κι αν είναι, είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσεις και να επιτρέψεις στους άλλους να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους ή τον θαυμασμό τους, χωρίς να τους ακυρώσεις, με ένα «άντε καλέ», «υπερβολές» ή «δεν ήταν τίποτα». Αντίθετα, όταν κάποιος σε επαινεί, είναι σημαντικό να απολαμβάνεις τη στιγμή και να επιτρέπεις στον εαυτό σου τη χαρά ενός κομπλιμέντου.

Πες «ευχαριστώ»

Μερικές φορές, το άβολο συναίσθημα που εμφανίζεται όταν κάποιος μάς κάνει κομπλιμέντα, δεν προκαλείται από το ίδιο το σχόλιο, αλλά μάλλον από το ότι δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε. Η καλύτερη προσέγγιση, είναι η πιο απλή: Ένα «ευχαριστώ» ή «το εκτιμώ», αρκεί. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να δικαιολογηθείς ή να αλλάξεις θέμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σου. Αν ακυρώνεις κάθε κομπλιμέντο που σου κάνουν, μειώνοντας ουσιαστικά την αξία σου, αυτή η πεποίθηση γίνεται ισχυρότερη και τελικά, η τρέχουσα πραγματικότητά σου. Εξασκήσου όχι μόνο για το πώς να δέχεσαι κομπλιμέντα, αλλά επίσης για το πώς να αμφισβητείς αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Η πιο δυνατή φωνή, είναι η φωνή μέσα στο κεφάλι σου. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν είσαι στοργική και ευγενική με τον εαυτό σου, δεν έχει σημασία τι σου λέει κάποιος άλλος. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, όταν σου κάνουν ένα κομπλιμέντο. Για να το διορθώσεις αυτό, προσπάθησε να αντικαταστήσεις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχεις για τον εαυτό σου, με λέξεις που θα έλεγες σε κάποιον που αγαπάς και σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα: Aν πιστεύεις ότι είσαι ανόητη επειδή έκανες ένα λάθος, σκέψου τι θα έλεγες σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο στο ίδιο σενάριο και πες το στον εαυτό σου.

Κομπλιμέντα από εσένα για σένα

Για να νιώθεις άνετα με τα κομπλιμέντα τρίτων, ξεκινά με το να νιώθεις άνετα να κάνεις φιλοφρονήσεις στον εαυτό σου. Κάθε φορά που κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις περήφανη, αφιέρωσε λίγο χρόνο και επαινέσεις τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε τις νίκες μας και να έχουμε κίνητρα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις.