ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κομμάτια των τροφών που δεν πρέπει να τρως ποτέ, μα ποτέ

Unsplash

Μπαίνεις στον πειρασμό να φας το κουκούτσι από το κεράσι; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Θεωρώ δεδομένο το ότι δεν πρέπει να πετάμε ποτέ φαγητό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τρώμε και τα σημεία των τροφών που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Μπορεί να αυτοαποκαλείσαι θαρραλέα επειδή τρως τη φλούδα της μπανάνας, αλλά σήμερα θα σε ενημερώσω για τα κομμάτια, ή υπολείμματα αν θες που πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στα σκουπίδια. Ή στην ανακύκλωση τέλος πάντων.

Το κοτσάνι μελιτζάνας

Η μελιτζάνα είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να βρεις. Αλμυρές γεύσεις, γλυκό του κουταλιού, μελιτζανοσαλάτα και ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει το μυαλό σου. Το κοτσάνι του όμως περιέχει σολανίνη, που υπάρχει και στις πατάτες, και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, ακόμα και αρθρίτιδα.

Φλούδα μάνγκο

Αχ περίμενα πώς και πώς να καλοκαιριάσει για να απολαύσω το σορμπέ μάνγκο μου και φρέσκο μέσα σε φρουτοσαλάτα. Η φλούδα του όμως πρέπει να πηγαίνει κατευθείαν στα σκουπίδια, επειδή περιλαμβάνει την ουσία ουρουσιόλη, που είναι το ίδιο χημικό με αυτό που προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους, όταν έρχονται σε επαφή με δηλητηριώδη κισσό ή το σουμάκ.

Σπόροι από το μήλο

Το εσωτερικό του μήλου, που έχει και κουκούτσια, καλό είναι να μην καταναλώνεται επειδή ένα συστατικό του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κυάνιο. Ωστόσο, είναι επικίνδυνο αν καταναλώσεις πολύ μεγάλη ποσότητα. Για παράδειγμα, τους σπόρους από 15 μήλα.

Πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες (τα κομμάτια που εξέχουν)

Ένα λάθος που έχω κάνει πολλάκις και τώρα θα σταματήσω. Όταν βλέπεις ότι οι πατάτες σου έχουν βγάλει εξογκωματάκια σε διάφορα σημεία, σημαίνει ότι έχει υψηλή συγκέντρωση σολανίνης που λέγαμε και στην περίπτωση της μελιτζάνας. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι ο εμετός, η διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ζαλάδα, πονοκέφαλο, έκζεμα αλλά και πόνο στις αρθρώσεις.

Κουκούτσι από κεράσια

Δεν βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια για αισθητικούς λόγους ή για να τα βάλουμε σε γλυκό. Το κάνουμε και για να αφαιρέσουμε την πιθανότητα του κυανίου στο στομάχι μας.

Υπολλείμματα φαγητού έξω

Αν αφήσεις φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 4 ώρες (ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει), είναι πολύ πιθανό να προκληθούν προβλήματα στο στομάχι και το έντερό σου. Συνεπώς, φροντίζουμε πάντα να συντηρούμε σωστά το φαγητό.