ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πετάς αυτά τα κομμάτια από 5 συγκεκριμένα φρούτα; Κι όμως, είναι τα πιο θρεπτικά

Unsplash

Πετάς τα κοτσάνια από τις φράουλες με το που τις πιάνεις στα χέρια σου. Στο λένε και όλες οι συνταγές εξάλλου, οπότε δεν φταις εσύ.

«Όλη η θρεπτική αξία βρίσκεται στη φλούδα», έχεις ακούσει για τα μήλα και τα αχλάδια, οπότε τα ξεπλένεις με νερό και τα τρως όπως είναι. Το θέμα όμως είναι τα άλλα φρούτα, τα κοτσάνια ή τη φλούδα των οποίων πετάς χωρίς δεύτερη σκέψη. Ή τουλάχιστον αυτό έκανες μέχρι σήμερα, αφού δεν είχες διαβάσει αυτό το άρθρο. Μάς ευχαριστείς αργότερα.

Το κοτσάνι της φράουλας

Δεν θα βρεις μόνο μπόλικη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στη ζουμερή σάρκα, αλλά και στο παραγκωνισμένο κοτσάνι που βλέπει μόνο τον κάδο απορριμμάτων. Αρνείσαι να τα βάλεις στο στόμα σου; Υπάρχει η κλασική εναλλακτική του να τα βάλεις σε μία κανάτα με νερό και κομμάτια φρούτων. Έτσι δεν θα πάνε χαμένα.

Φλούδα από ακτινίδιο

Αυτό δεν το περίμενα πραγματικό. Η τραχιά φλούδα του φρούτου που σε βοηθά ενάντια στη δυσκοιλιότητα, μπορεί να καταναλωθεί κανονικά. Επειδή εγώ δεν σκοπεύω να μασουλήσω το συγκεκριμένο τμήμα του φρούτου, θα το βάλω στο μπλέντερ με άλλα φρούτα και γάλα για το πρωινό μου smoothie.

Η φλούδα των εσπεριδοειδών (φρούτα για όλες τις συνταγές)

Εδώ δεν εκπλησσόμαστε, γιατί φροντίζουμε να τρώμε το ξύσμα από λεμόνι, πορτοκάλι και lime μέσα σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ας μείνουμε σε αυτήν τη χρήση, που είναι και η πιο εύκολη.

Μήλα και κουκούτσι

Τη φλούδα την κρατάς γιατί ξέρεις ότι είναι απόλυτα θρεπτική. Σύμφωνα με έρευνα, τα καλά βακτήρια βρίσκονται στους σπόρους των μήλων. Αν έχεις θέμα με το έντερό σου, μην σταματάς όταν βρίσκεις τα κουκούτσια. Αν δεν θέλεις, φτιάξε σπιτικό μηλόξιδο με νερό, τα σπόρια και μία κουταλιά ζάχαρη.

Καρπούζι και φλούδα (και δεν πετάμε φρούτα)

Η γεύση της φλούδας θα σου θυμίσει αγγούρι αλλά, και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει μία τέλεια εναλλακτική. Να φτιάξεις μόνη σου πίκλα, κόβοντας τη φλούδα σε κύβους. Βράσε τους με μηλόξιδο, νερό, ζάχαρη, αλάτι, τζίντζερ και μερικά μπαχαρικά, προτού τους βάλεις σε βαζάκι.