ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα «ένοχα» συστατικά τροφίμων που ρίχνουν τη διάθεσή σου

Pexels

Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις τη σωματική επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή στο σώμα σου, αλλά τι γίνεται με την ψυχολογική; Ακόμη και όταν νομίζεις ότι καταναλώνεις ένα θρεπτικό σνακ, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν κρυμμένα πρόσθετα, που θα μπορούσαν να βλάψουν το νευρικό σου σύστημα, με αποτέλεσμα την κούραση, το άγχος, ακόμη και την κατάθλιψη. 

Συνέχιζε να διαβάζεις για να μάθεις τι πρέπει να προσέχεις στη διατροφή σου και ποια συστατικά τροφίμων να αποφεύγεις.

Τα «ένοχα» συστατικά τροφίμων που ρίχνουν τη διάθεση σου Pexels

Συστατικά τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις:

Υδρογονωμένα Έλαια

Αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος και είναι επίσης υπεύθυνα για την περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά στα τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα αφομοιώσει ο οργανισμός, γι’ αυτό αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κυκλοθυμία. Μπορείς να αποφύγεις αυτά τα έλαια, καταναλώνοντας είδη που λήγουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες και επιλέγοντας πιο υγιεινά έλαια όπως το ελαιόλαδο.

Άσπρο αλεύρι

Μόνο και μόνο επειδή είναι αρκετά κοινό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλό. Στην πραγματικότητα, το λευκό αλεύρι, είναι από τα συστατικά τροφίμων με μια σειρά από μειονεκτήματα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι κενές θερμίδες του και η υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη μπορεί να αυξάνουν το αίσθημα πείνας, κόπωσης, ακόμα και το αίσθημα εκνευρισμού. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το αποφύγεις, καθώς χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, αλλά και ως πηκτικό σε ντρέσινγκ και σούπες.

Συμπυκνωμένη φρουκτόζη

Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της – δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, λακτόζη, σακχαρόζη και φρουκτόζη – μπορεί να ρίξει τη διάθεσή σου και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ακόμη και φυσικές πηγές φρουκτόζης, όπως το νέκταρ αγαύης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αστάθεια στη διάθεση. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν συγκεντρωμένα επίπεδα φρουκτόζης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου.

Ταρτραζίνη

Αυτή η συνθετική κίτρινη χρωστική γνωστή και ως FD&C Yellow No. 5 χρησιμοποιείται κυρίως ως χρωστική τροφίμων και ενισχυτικό γεύσης. Βρίσκεται συνήθως σε αναψυκτικά, καραμέλες και μπισκότα. Aυτή η χρωστική συνδέεται με αλλεργίες, άσθμα και διαταραχές της διάθεσης. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις αυτή τη χημική ουσία, είναι να αποφεύγεις την κατανάλωση τρόφιμων με έντονα χρώματα.

 

Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)

Αυτό το πρόσθετο χρησιμοποιείται συνήθως για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσει τη γεύση σε μια ποικιλία από κατεψυγμένα γεύματα, πατατάκια, σούπες και πολλά άλλα προϊόντα. Η κατανάλωση MSG μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ομίχλη, κόπωση, άγχος, κυκλοθυμία και ναυτία. Για να το αποφύγεις, προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα που φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη «χωρίς MSG».

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι ένα απαραίτητο ακόρεστο λίπος, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους, μπορεί να μπλοκάρει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που τονώνουν τη διάθεση που επιθυμεί το σώμα μας. Τα ωμέγα-6, είναι επίσης ένας προφλεγμονώδης παράγοντας, ο οποίος όταν δεν είναι επαρκώς ισορροπημένος με ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Για να αποφύγεις την υπερκατανάλωσή τους, περιόρισε τα τηγανητά τρόφιμα στα οποία δεν γνωρίζεις το είδος του λαδιού που έχει χρησιμοποιηθεί.

Ασπαρτάμη

Εάν συναντήσεις σε ετικέτα τροφίμων την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», το πιθανότερο είναι ότι το προϊόν περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη. Σίγουρα, η ζάχαρη είναι κακή για την υγεία, αλλά δεν βοηθάει ιδιαίτερα όταν αντικατασταθεί με αυτή τη χημική ουσία. Πρόκειται για ένα από τα συστατικά τροφίμων, το οποίο έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους, προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές της διάθεσης. Εάν αναζητάς μια γλυκιά λύση, δοκίμασε 100% ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μέλι ή ζάχαρη καρύδας.