ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τα ελάχιστα λεπτά που πρέπει να σταθείς στη θέση της σανίδας για να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά

shutterstock

Είναι μια από τις ασκήσεις που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε (σοβαρή) προπόνηση. Είναι εύκολη; Όχι (σπάνια έχω ακούσει κάποιον να λέει ότι την απολαμβάνει). Μπορεί να αισθάνεσαι ότι ο γυμναστής σου είναι ένα τέρας κάθε φορά που σε βάζει να κάνεις σανίδα (έχουν υπάρξει φορές που ένιωθα ότι το «κάψιμο» σε χέρια, ώμους και καρπούς θα κατέρρεα) και σου λέει «μείνε, μείνε», αλλά στην πραγματικότητα του χρωστάς ένα τεράστιο ευχαριστώ. 

Η σανίδα είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να δεις τους κοιλιακούς σου να σχηματίζονται.

Η συζήτηση για το χρονικό διάστημα που πρέπει να σταθεί κανείς ώστε να έχει αποτέλεσμα είναι μεγάλη. Μπορεί να μας πει κάποιος έγκυρα και πιστοποιημένα πόσο πρέπει να μένουμε σε αυτή τη θέση τέλος πάντων; 

Ο Doug Sklar, διαπιστευμένος personal trainer και ιδρυτής του στούντιο Philanthrofit στη Νέα Υόρκη έχει την απάντηση. «Για να δρέψεις τους πολύτιμους καρπούς αυτής της άσκησης το ιδανικό είναι να συμπεριλαμβάνεις 3 επαναλήψεις σανίδας στην προπόνηση σου από 60 δευτερόλεπτα η κάθε μία».

Disclamer! Αν είσαι καινούρια στο άθλημα (διπλής) καλύτερα να μην πέσεις  κατευθείαν στα «σκληρά» αφού υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς. Δοκίμασε με λιγότερα δευτερόλεπτα και φτάσε σιγά σιγά στα 60» λέει ο Sklar και προτείνει το εξής.

«Ξεκίνα κρατώντας τη σανίδα για 10 δευτερόλεπτα. Χαλάρωσε για 5 και μετά ξαναμείνε για άλλα 10. Επανάλαβε κάθε σετ 3 με 6 φορές».

«Το να πιέζεις τον εαυτό να μείνει για περισσότερο χρόνο απ’ όσο νιώθεις ότι δύνασαι ασκεί πίεση στη μέση σου. Εσύ χωρίς να το καταλαβαίνεις αρχίζεις να χαλάς την ευθεία πλάτης-μέσης και να καμπυλώνεις. Και κάπως έτσι τραυματίζεσαι».

Αν πάλι έχεις φτάσει σε ένα σημείο που έχεις τη σανίδα για πρωινό και θέλεις να δοκιμάσεις και μια διαφορετική εκδοχή της (είσαι πολύ αλάνι),  τσέκαρε αυτή την παραλλαγή.