ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 πιο θρεπτικά φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Pexels

Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή. Τα φρούτα είναι επίσης γενικά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδιότητες που μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειες για απώλεια και διατήρηση βάρους.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποια είναι τα 7 πιο θρεπτικά φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή σου, ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

Τα 7 πιο θρεπτικά φρούτα για απώλεια βάρος Pexels

1. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι από τα φρούτα που συνδέονται κατεξοχήν με την απώλεια βάρους. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει μόλις 39 θερμίδες, αλλά παρέχει το 65% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για βιταμίνη C. Παρέχει επίσης το 28% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για βιταμίνη Α. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος πιο αργά. Μια δίαιτα χαμηλού χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια και διατήρηση βάρους.

2. Μήλα

Τα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, με 116 θερμίδες και 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μήλο. Έχει επίσης βρεθεί ότι υποστηρίζουν την απώλεια βάρους. Επειδή φρούτα με λίγες θερμίδες όπως τα μήλα είναι πιο χορταστικά, βοηθούν στην κατανάλωση άλλων τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ένα μήλο είναι σχεδόν τρεις φορές πιο χορταστικό από μια σοκολάτα.

3. Μούρα

Τα μούρα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες θρεπτικά φρούτα. Για παράδειγμα, ένα 1/2 φλιτζάνι (74 γραμμάρια) βατόμουρα περιέχει μόλις 42 θερμίδες, αλλά παρέχει το 12% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για βιταμίνη C και μαγγάνιο, καθώς και 18% για βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι (152 γραμμάρια) φράουλες περιέχει κάτω από 50 θερμίδες και παρέχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, καθώς και 150% της RDI για βιταμίνη C και σχεδόν 30% για μαγγάνιο.

4. Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών καθιστώντας τα ιδιαίτερα θρεπτικά. Σχετικές μελέτες σημειώνουν ότι τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Ιδιότητες που ενισχύουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Τα ακτινίδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως, ενώ περιέχουν ζάχαρη, απελευθερώνεται πιο αργά, με αποτέλεσμα μικρότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.

5. Πεπόνι και καρπούζι

Τα πεπόνια είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά τους απόλυτους συμμάχους για απώλεια βάρους. Μόλις 1 φλιτζάνι (150-160 γραμμάρια) πεπόνι ή καρπούζι, παρέχει μέτριες 46-61 θερμίδες. Αν και χαμηλά σε θερμίδες, τα πεπόνια και τα καρπούζια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την απώλεια βάρους.

 

 

 

6. Μπανάνες

Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, πολλοί αποφεύγουν τις μπανάνες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, ενώ έχουν περισσότερες θερμίδες από πολλά άλλα φρούτα, είναι επίσης πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, B6 και C. Ο χαμηλός έως μεσαίος γλυκαιμικός δείκτης, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και στη ρύθμιση του βάρους, ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τρόφιμα υψηλής ποιότητας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλές θερμίδες, όπως οι μπανάνες, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

7. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα λιπαρό φρούτο με πολλές θερμίδες. Μισό αβοκάντο (100 γραμμάρια) περιέχει 160 θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο πλούσια σε θερμίδες φρούτα. Η ίδια ποσότητα παρέχει το 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για βιταμίνη Κ και το 20% για φυλλικό οξύ. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά, τα αβοκάντο μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους