ΥΓΕΙΑ

Τα 2 κινέζικα βότανα, που ξέρεις, και χαρίζουν μακροζωία. Φτιάξε τσάι κι άσπρο πάτο

Unsplash

Η μακροζωία είναι ένα θέμα που έπεσε πολύ στο τραπέζι τη χρονιά που πέρασε. Λογικό αν σκεφτείς ότι καλούμαστε να προστατεύσουμε, περισσότερο από ποτέ, το ανοσοποιητικό μας.

Τα κινέζικα βότανα έχουν τις ρίζες του σε αρχαίες πρακτικές και, λίγο πολύ, μοιάζουν με τα αρχαία ελληνικά γιατροσόφια, με τα οποία είμαστε περισσότεροι εξοικειωμένοι. Όλα όμως έχουν τον ίδιο στόχο. Να ζούμε καλύτερα, να έχουμε γερό ανοσοποιητικό αλλά και μακροζωία.

Τα βότανα φυσικά δεν αρκούν. Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία. Στις διατροφικές επιλογές, στη σωματική άσκηση και στο πώς διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Εννοείται ότι δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και τις επισκέψεις στον γιατρό. Γίνονται όμως σημαντικός αρωγός στην καθημερινότητα και βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στο να ζήσουμε 100 χρόνια και βάλε. Ποια είναι λοιπόν τα δύο κινέζικα βότανα που ξέρεις και συμβάλουν στην υγεία μας;

Ginseng

Γνωστό και ως «ο βασιλιάς των βοτάνων», το ginseng είναι μία ουσία που βοηθά το σώμα να αντιδράσει στο στρες και να διατηρεί την απαραίτητη ισορροπία. Επίσης, επιβραδύνει το γήρας και είναι αντιφλεγμονώδες, πράγμα που σημαίνει ότι καταπολεμά τις χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν τη μακροζωία. Μπορείς να το βάλεις σε χυμούς ή να το πιεις σαν τσάι. Μπαίνει όμως και σε αρκετές συνταγές.

Goji berry για μακροζωία

To αποξηραμένο goji berry είναι ένα ακόμη αντιοξειδωτικό με άπειρα οφέλη για την υγεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που σου προκαλούν οξειδωτικό στρες και μπαίνουν εμπόδιο στη μακροζωία. Εννοείται ότι μπορείς να το φας σκέτο, ωμό ή αποξηραμένο, αλλά να το φας σε σούπες, φυτικό τσάι ή smoothie.