ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχέση με διαφορά ηλικίας: Πρόβλημα ή ξεπερασμένο στερεότυπο;

Unsplash

Ξεκινώντας μία σχέση, συχνά υπάρχουν προσδοκίες και από τα δύο μέλη για τη διαμόρφωση μίας κοινωνικής κατάστασης που θα είναι ευυπόληπτη και αποδεκτή, όχι μόνο μεταξύ των δύο συντρόφων αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Οι σχέσεις επομένως με διαφορά ηλικίας, ενδέχεται να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από το ευρύ κοινό. Οι γονείς και οι συγγενείς επικρίνουν την απόφαση του ατόμου να εμπλακεί σε μία τέτοιου είδους σχέση, εμμένοντας σε μία χρόνια παγιωμένη στερεοτυπική θέση, σύμφωνα με την οποία μία πολύ μεγαλύτερη γυναίκα δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσει ενώ ένας πολύ μεγαλύτερος άντρας έρχεται να αντικαταστήσει την πατρική φιγούρα.

Η σχέση με διαφορά ηλικίας, πέρα από τα στερεότυπα και τα κοινωνικά ταμπού που ενδέχεται να σταθούν τροχοπέδη, μπορεί να επιβιώσει, καθώς η συνένωση δύο ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετική ηλικία και φάση ζωής δίνει τη δυνατότητα στον καθένα από αυτούς να μυηθεί σε ένα νέο κόσμο, να εκτεθεί σε νέα ερεθίσματα και προκλήσεις. Η διάθεση να εξερευνήσουν αυτόν τον νέο κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί συναρπαστική και ιδιαίτερα ευχάριστη και αυτό να μην φέρει φθορά στη σχέση αλλά να την ενισχύσει και να την τροφοδοτήσει.

Διαφορά ηλικίας και υιοθέτηση ρόλων

Μία σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας πιθανολογείται να οδηγηθεί σε αλλοίωση ή/και υιοθέτηση ρόλων που αρμόζουν περισσότερο μεταξύ γονέα – παιδιού παρά μεταξύ ερωτικών συντρόφων. Πρόκειται δηλαδή για μία διεργασία, γνωστή ως «γονεοποίηση», για την οποία, ωστόσο, σημαίνοντα ρόλο δεν διαδραματίζει μόνο το άτομο που γονεοποιείται, αλλά και εκείνο που υποβάλλει τον εαυτό του στη διαδικασία της αποδοχής του ρόλου του «ανηλίκου» που χρειάζεται καθοδήγηση και γονεϊκή περίθαλψη –την οποία, ενδεχομένως, να έχει στερηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον.

 

Υπάρχει συμφωνία στα «θέλω»;

Η διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι μπορεί να εγείρει ασυμφωνίες σχετικά με τα «θέλω» του καθενός, οι οποίες, ενδεχομένως, να μην είναι πάντα αμελητέες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα στη ζωή ενός ζευγαριού γενικότερα: η απόκτηση παιδιών, η οποία, μάλιστα, στην πληθώρα των περιπτώσεων, αποτελεί απώτερο στόχο.

Οπότε, τα ερωτήματα που τίθενται στις περιπτώσεις που υπάρχει ένα ηλικιακό χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι το αν και κατά πόσο είναι σημαντικό και για τους δύο να κάνουν παιδιά. Πρόκειται για καίρια ζητήματα, με τα οποία πρέπει να έρθει αντιμέτωπο κάθε άτομο, προκειμένου να κατανοήσει τις ανάγκες του άλλου και να μπορέσει να ικανοποιήσει τις δικές του. Η από κοινού απόφαση ή η ασυμφωνία στο εν λόγω θέμα ενδέχεται να καθορίσει και την πορεία της σχέσης. 

Τα tips της ειδικού

  • Εντόπισε αν η σχέση σου είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και όχι ανάγκη για μεταπήδηση από μία φάση ζωής σε μία άλλη, πριν την ολοκλήρωση της πρώτης. 
  • Επιδίωξε την αυτονομία σου και άφησε το σύντροφό σου να αναπτύξει τη δική του, αποφεύγοντας έτσι να γονεοποιήσετε τη σχέση σας.
  • Μην παραμελείς τους στόχους σου εστιάζοντας σε ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαφορά ηλικίας. Βρες το πεδίο να τους πραγματοποιήσεις.
  • Αναρωτήσου και προσκάλεσε τον σύντροφό σου να αναρωτηθεί: «Αισθάνομαι ευτυχισμένος/η; Πώς νιώθω εγώ για τη διαφορά ηλικίας;»
  • Εντόπισε τους ενδεχόμενους φόβους που συνδέονται με τη διαφορά ηλικίας και συζήτησέ τους ανοιχτά με το σύντροφό σου.
  • Ζώντας μία διαφορετική πραγματικότητα, απόλαυσε τις νέες εμπειρίες που έχει να σου δώσει η σχέση με το σύντροφό σου και αντίστοιχα, βάλε και το άλλο πρόσωπο στον δικό σου διαφορετικό κόσμο. 
  • Μην αφήνεις τη διαφορά ηλικίας να καθορίζει τη σχέση. Απόφυγε να μπαίνεις διαρκώς στη θέση του ώριμου ή του ανώριμου ανάλογα με την ηλικία σου. Μία σχέση χρειάζεται ωριμότητα και από τις δύο πλευρές.
  • Μύησε τον σύντροφό σου στα ενδιαφέροντά σου: είναι ένας ευχάριστος τρόπος να βρείτε περαιτέρω κοινά σημεία και να καλύψετε την απόσταση που μπορεί να σας χωρίζει.

Ας αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα για τη διαφορά ηλικίας

Απάλλαξε τον εαυτό σου από τα «πρέπει» και τις συμβάσεις. Οι μύθοι, οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα υπάρχουν για να τα καταρρίπτουμε. Το ίδιο και η πραγματικότητα, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις έρευνες και από την ίδια τη ζωή. Μία σχέση για να ευδοκιμήσει χρειάζεται συναίσθημα, διάθεση, αγάπη, σεβασμό και τόσα άλλα ανεκτίμητα που δεν μετρώνται με αριθμούς.

*Ευχαριστούμε τη Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια