ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχέση και όρια: Πόσο εύκολο είναι να τα θέσεις;

Pexels

Αρχικά θέλω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο, γιατί για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, σημαίνει πως έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα και έχεις συνειδητοποιήσει πως πρέπει να βάλεις όρια στη σχέση σου.

Τα όρια σε μια σχέση δεν είναι κάτι που μπορείς να θέσεις από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά θέλουν χρόνο και κόπο.

Συχνά συνηθίζω να λέω πως μοιάζουν με τους μύες, χρειάζονται εξάσκηση. Όσο πιο πολύ το εξασκείς, τόσο πιο εύκολο γίνεται για εσένα στην πορεία να βάλεις τα όρια που θέλεις μέσα στη σχέση σου.

Για να σε βοηθήσω και να αρχίσεις να δουλεύεις προς αυτή την κατεύθυνση θα σου δώσω 4 τρόπους:

Αν κάποιος σε εκνευρίζει, ακολούθησε το δρόμο της σιωπής

Ο πρώτος και χρυσός κανόνας είναι ο κανόνας της σιωπής. Δεν χρειάζεται πάντα να μιλάμε και να απαντάμε την στιγμή που συμβαίνει μια κρίση.

Μπορείς να σωπάσεις. Να σκεφτείς στην πορεία τι ήταν αυτό που δεν σου άρεσε και ποιος θα ήταν ο σωστός τρόπος να απαντήσεις. Έτσι θα μπορέσεις να το κάνεις σε επόμενη φάση.

Μη μιλάς από θυμό σε μια σχέση

Ο θυμός είναι ένας κακός σύμβουλος. Συχνά όταν μιλάμε μέσα από τον θυμό, λέμε πράγματα που αργότερα μπορεί να μετανιώσουμε και σίγουρα δεν βοηθούν ώστε να διορθωθεί μια κατάσταση.

Πάρε τον χρόνο σου, πάρε τις ανάσες σου και μπορείς να επιστρέψεις στο θέμα αργότερα για να μιλήσεις με μεγαλύτερη ηρεμία.

Μπες στο εγώ

Το πιο σύνηθες σε έναν καυγά είναι να κατηγορούμε τον άλλο για τις πράξεις του. Κάτι που ως γνωστόν η δράση θα φέρει αντίδραση και σίγουρα δεν θα μας φέρει κοντά στη λύση του προβλήματος.

Χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις όπως «Αισθάνομαι ότι.., Πιστεύω ότι…, Νιώθω ότι..». Έτσι θα εκφράσεις τη δική σου οπτική των πραγμάτων και τα δικά σου συναισθήματα που προκαλούνται από μία κατάσταση.

Role Playing στη σχέση

Κάτι που συνηθίζω να κάνω με τους μαθητές μου, αλλά μπορείς να το κάνεις ακόμα και στον καθρέφτη σου είναι το role playing.

Πήγαινε στον καθρέφτη σου και πες δυνατά αυτά που θα έλεγες στον/ στη σύντροφό σου.

Έτσι θα ακούσεις τον εαυτό σου και πώς ακούγονται όλα αυτά που λες και αν βοηθούν την κατάσταση να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Σίγουρα τα όρια δεν μπορούν να μπουν μέσα σε μια στιγμή. Αλλά έστω και ένα μικρό βήμα με τα tips που σου έδωσα, μπορεί να σε βοηθήσει και να δώσει θετικό πρόσημο στη σχέση σου.

 

Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη life coach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com