ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σταφύλια: 8 εξαιρετικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία και στην ομορφιά σου

Unsplash

Τα σταφύλια είναι ένα από τα φρούτα που καλλιεργούνται από τους ανθρώπους εδώ κα χιλιάδες χρόνια. Από αρχαίους πολιτισμούς, μέχρι την σύγχρονη εποχή τα σταφύλια και τα παράγωγά τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, για όλους τους σωστούς λόγους.

Κάθε ποικιλία σταφυλιού, είναι μοναδική και έχει τους δικούς της λάτρεις. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως ανεξάρτητα από το είδος τους, τα σταφύλια χαρίζουν μια σειρά πλεονεκτημάτων για την υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Παρακάτω θα βρεις τα κορυφαία οφέλη που χαρίζουν, τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά σου. 

Σταφύλια: 8 εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά Pexels

1. Τα σταφύλια είναι ένας διατροφικός θησαυρός

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόλις 1 φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινα ή πράσινα σταφύλια παρέχει στον οργανισμό σου:

 • Θερμίδες: 104
 • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Λίπος: 0,2 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 1,4 γραμμάρια
 • Βιταμίνη Κ: 18% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
 • Θειαμίνη (βιταμίνη Β1): 9% της ΣΗΠ
 • Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 8% της ΣΗΠ
 • Βιταμίνη Β6: 8% της ΣΗΠ
 • Κάλιο: 6% του ΣΗΠ
 • Βιταμίνη C: 5% της ΣΗΠ
 • Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ
 • Βιταμίνη Ε: 2% της ΣΗΠ

2. Σταφύλια για υγιή καρδιά

Τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους, αφού βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πλούσια σε κάλιο, γίνονται τα ιδανικά φρούτα για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Τα σταφύλια, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη – ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στα σταφύλια – όπως η μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα απορρόφησης χοληστερόλης.

3. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα του οργανισμού, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, διάφοροι τύποι καρκίνων και οι καρδιακές παθήσεις.

5. Σταφύλια για γερά κόκαλα

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του μαγγανίου και των βιταμινών B, C και K, που βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον σχετικές μελέτες, δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

6. Μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. Σε σχετική μελέτη που έγινε σε υγιείς ηλικιωμένους, η λήψη 250 mg ενός συμπληρώματος σταφυλιού ημερησίως, βελτίωσε σημαντικά τις βαθμολογίες σε τεστ μέτρησης της προσοχής, της μνήμης και της γλώσσας, σε σύγκριση με τις βασικές τιμές. Μια άλλη μελέτη σε υγιείς νεαρούς ενήλικες, έδειξε ότι η κατανάλωση 230 mL χυμού σταφυλιού, βελτίωσε τόσο τη διάθεση όσο και την ταχύτητα των δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη μνήμη τους, 20 λεπτά μετά την κατανάλωση του.

7. Επιβραδύνουν τα σημάδια γήρανσης και προάγουν τη μακροζωία

Οι φυτικές ενώσεις στα σταφύλια μπορεί να εμποδίσουν τα σημάδια γήρανσης και να επηρεάσουν θετικά τη διάρκεια ζωής. Η έρευνα δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη, μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και/ή βελτιώνοντας τα επίπεδα της φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού.

8. Ελιξίριο για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Η ρεσβερατρόλη, προσφέρει επίσης πολυάριθμες προστατευτικές επιδράσεις στο δέρμα και τα μαλλιά. Στην πραγματικότητα, αυτή η ένωση έχει κερδίσει δημοτικότητα στα καλλυντικά προϊόντα, επειδή διεισδύει στον φραγμό του δέρματος και αυξάνει τη συγκέντρωση κολλαγόνου, καθώς και προστατεύει από τη φθορά UV από την έκθεση στον ήλιο