ΣΧΕΣΕΙΣ

Sleep Divorce: οι τρόποι να κοιμάστε χωριστά, χωρίς να επηρεαστεί η σχέση

Unsplash

Cuddling μέχρι το πρωί που θα ξυπνήσεις, να μοιράζεσαι το πάπλωμα και να νιώθεις ένα σώμα δίπλα σου, γιατί έτσι μόνο χαλαρώνεις. Είσαι σίγουρη όμως ότι είναι μία συνήθεια που σου ταιριάζει;

Ροχαλητό που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, τρίξιμο δοντιών, εσύ να καταλήγεις να κουλουριάζεσαι στη μία γωνία του κρεβατιού, χωρίς κουβέρτα. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε διαζύγιο από τον ύπνο και να προχωρήσετε σε σύμφωνο αλλαγών στο πώς θα κοιμάστε χωριστά;

Τι είναι το διαζύγιο ύπνου;

Καταρχάς, μην σε τρομάζει η λέξη. Δεν προετοιμάζεσαι για κανονικό χωρισμό. Μπορεί να χρειαστούν όμως αλλαγές, που αφορούν διαφορετικά ωράρια ύπνου, ακόμα και χωριστά δωμάτια. Συστήνεται ειδικά σε περιπτώσεις με διαταραχές ύπνου και σε περιπτώσεις όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. Αν χρειάζεσαι και μία έρευνα για να το σκεφτείς, το Chronobiology International, δημοσίευσε το 2016 ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το ροχαλητό του συντρόφου μας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά αυτό θα το ξέρεις ήδη. Αν θέλεις να περάσεις σε αυτήν τη φάση, πώς μπορείς να το προτείνεις και πώς λειτουργεί στην πράξη;

Δεν σημαίνει ότι τελείωσε η σχέση αν κοιμάστε χωριστά

Είναι γεγονός ότι, κοινωνικά, συνδέουμε τον χωριστό ύπνο με το τέλος της σχέσης, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αν νιώθεις καλύτερα όταν κοιμάσαι μόνη και βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, μην σκέφτεσαι τα στερεότυπα. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστή περίπτωση.

Προσέγγισε το θέμα απαλά

Λογικά ο σύντροφός σου θα ξέρει ήδη το πόσο δυσκολεύεσαι να κοιμάσαι με άλλον. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να περάσετε στην πράξη από το να το συζητάτε θεωρητικά. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να μην πεις με αυστηρότητα: «Θέλω να κοιμόμαστε χώρια». Έτσι στέλνεις εντελώς λάθος μήνυμα.

Κάνε και κανένα συμβιβασμό, αν θες να κοιμάστε χωριστά

Αν η επιθυμία να κοιμάστε χωριστά είναι μόνο δική σου, πρέπει να προετοιμαστείς για λίγους συμβιβασμούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμαστικά, παίρνοντας διαζύγιο ύπνου 2 νύχτες την εβδομάδα. Και το πάτε βήμα βήμα.

Άλλο ύπνος χωριστά, άλλο cuddling

Αν αποφασίσετε να κοιμάστε χωριστά, δεν σημαίνει ότι τελειώνει και η τρυφερότητα. Ο ύπνος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και δεν χρειάζεται να στερηθείτε τις αγκαλιές και τα χάδια. Άσε που παίρνεις και όλα τα οφέλη που χρειάζεσαι.

Η σημασία της σωματική επαφής

Εάν θέλεις να λειτουργήσει το sleep divorce, δεν πρέπει να το συγχέεις με την ποιότητα της σχέσης. Δεν τελειώνει το σεξ και η τρυφερότητα μεταξύ του ζευγαριού. Απλώς μπορεί να χρειάζεται μία υπενθύμιση, για να μην το ξεχνάς.