ΣΧΕΣΕΙΣ

Situationship: Τι είναι και 10 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση

Pexels

Οι μη δεσμευτικές σχέσεις είναι τόσο κοινές, που μοιάζει σαν να επινοείται σχεδόν κάθε μέρα ένας νέος όρος, για να τις περιγράψει. Από το «booty call» στο «φίλοι με προνόμια» και τώρα στο «situationship». Τι ακριβώς σημαίνει, λοιπόν, αυτός ο όρος και ποιες σχέσεις ακριβώς περιγράφει;

Μια situationship είναι μια ρομαντική συμφωνία που υπάρχει πριν να καθοριστεί η φύση της σχέσης. Μια τέτοια δυναμική μπορεί να είναι προσωρινή. Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μερικά ραντεβού με κάποιον όταν ίσως να είναι πολύ νωρίς για να συζητήσετε την κατάσταση της σχέσης σας. Σύμφωνα με τον πρώην κοινωνιολόγο για το Tinder και το Bumble, Jess Carbino, οι ετικέτες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νοήματος και στον καθορισμό των προσδοκιών γύρω από τις σχέσεις. «Μια situationship μπορεί να οριστεί ως μια ρομαντική σχέση που στερείται δέσμευσης και των σχετικών κανόνων και προσδοκιών», δηλώνει χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες αυτές οι ετικέτες χρησιμοποιούνται (ειρωνικά) για να ορίσουν σχέσεις χωρίς ετικέτες, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι situationships έχουν γίνει περισσότερο κοινές απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύουμε.

Situationship Pexels

Τα υπέρ και τα κατά μιας situationship

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου των σχέσεων, πριν αποφασίσεις αν σου ταιριάζει ή όχι:

Πλεονεκτήματα

  • Είναι μια ευκαιρία για αυτο-ανάπτυξη. Τα άτομα μπορεί να προσπαθούν να εξερευνήσουν τα ραντεβού και τις σχέσεις γενικά και θέλουν να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν ρομαντικά.
  • Τα άτομα έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις και να εξερευνούν τα πάθη τους χωριστά από κάποιο άλλο άτομο.
  • Μια situationship επιτρέπει την οικειότητα χωρίς δέσμευση.
  • Mπορεί να είναι ένας βολικός τύπος σχέσης για συγκεκριμένα κεφάλαια στη ζωή των ανθρώπων.

Μειονεκτήματα

  • Τα άτομα σε μια situationship δεν λαμβάνουν συνεπή και σταθερή υποστήριξη.
  • Μπορεί να γίνεις συναισθηματικά ευάλωτη
  • Όλα είναι τόσο διφορούμενα
  • Μπορεί να υπάρχουν πολλές στιγμές σύγκρουσης

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι βρίσκεσαι και εσύ σε situationship

Τώρα, που έχεις όλες τις σχετικές λεπτομέρειες με όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση:

1. Δεν υπάρχει φυσική εξέλιξη ή ανάπτυξη

Εάν αισθάνεσαι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στη σχέση σου, μάλλον ήρθε η ώρα να ελέγξεις τη φύση της. Σε μια situationship το άτομο του ενδιαφέροντός σου, δεν ενσωματώνεται σε άλλες κοινωνικές σου σχέσεις. Οι μακροχρόνιες αυτού του τύπου σχέσεις, συχνά δεν είναι πολλά υποσχόμενες γιατί συχνά υποδηλώνουν την έλλειψη επιθυμίας τουλάχιστον ενός συμβαλλόμενου μέρους, να μεταφέρει τη σχέση σε μια διαφορετική, πιο αφοσιωμένη κατάσταση.

2. Σε μια situationship εμπλέκεται κάποιος άλλος (ή πολλοί άλλοι)

Αν ανακαλύψεις ότι το άτομο του ενδιαφέροντός σου έχει ρομαντική/σεξουαλική σχέση με ένα ή περισσότερα άλλα άτομα, μπορεί να βρίσκεσαι σε μια situationship. Ακόμα και μέσα σε ένα μη μονογαμικό ζευγάρι, θα υπήρχαν σαφή και καθορισμένα όρια, έτσι ώστε όλα τα μέρη να μένουν ενημερωμένα και να μπορούν να συναινέσουν στα όρια της σχέσης.

3. Κάνεις μόνο βραχυπρόθεσμα ή σχέδια της τελευταίας στιγμής

Οι άνθρωποι σε σχέσεις κάνουν σχέδια εβδομάδες, μήνες, μερικές φορές και χρόνια νωρίτερα. Οι άνθρωποι σε μια situationship λειτουργούν σε ωριαία και καθημερινή, χρονική κλίμακα. Βρίσκεσαι σε μια situationship, όταν δε σε προσκαλούν να συναντήσεις φίλους και οικογένεια και δεν είναι δεδομένο ότι θα δείτε ο ένας τον άλλον το σαββατοκύριακο ή σε διακοπές. Τα ραντεβού σας γενικά, δεν είναι προτεραιότητα.

4. Σε μια situationship δεν υπάρχει συνέπεια

Ένα δομικό στοιχείο μιας σχέσης, είναι ότι μπορείς να βλέπεις και να μιλάς με το ταίρι σου τακτικά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που λείπει από μια situationship. Δεν θα βρεθείτε 3 φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, μην περιμένεις να συμβεί το ίδιο και την επόμενη.

5. Έχουν πάντα την ίδια (ασαφή) δικαιολογία

«Έχω πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνω». «Πρέπει να πάω στο γυμναστήριο». «Θα λείπω». Αν αυτές οι ατάκες σου ακούγονται γνώριμες, τότε πολύ πιθανό να βρίσκεσαι σε μια situationship. Είναι απλές δικαιολογίες, οι οποίες σε μια κανονική σχέση, οδηγούν σε ένα σχέδιο Β.

6. Έχετε κυρίως μικρές και ασήμαντες συζητήσεις (και dirty talks)

Σίγουρα, ξέρεις πού ζει και εργάζεται και ίσως μερικές γενικές πληροφορίες, όπως το πού μεγάλωσε. Αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αισθάνεσαι πιο άνετα να μιλάτε βρώμικα μεταξύ σας, παρά να αναλύετε τους φόβους, τις ανασφάλειες ή τα μαθήματα που πήρατε από προηγούμενες σχέσεις. Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ενσυναίσθηση  και χωρίς ενσυναίσθηση, δεν υπάρχει συναισθηματική εγγύτητα.

7.  Σε μια situationship δεν συζητάτε για το μέλλον

Ομοίως, οι συζητήσεις σε μια situationship αφορούν σχεδόν μόνο το παρόν. Η λογική εδώ είναι αρκετά απλή: Εφόσον δεν θα είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί να το συζητήσετε;

8. Σου λένε ότι δεν θέλουν να σοβαρευτούν

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια situationship: Το άτομο του ενδιαφέροντός σου στο λέει ξεκάθαρα. Άνοιξε τα αυτιά, τα μάτια και πίστεψε ό,τι ακούς και βλέπεις. Δεν εννοούν κάτι άλλο. Δεν είναι όλοι περίπλοκα πλάσματα.

 

9. Είσαι συχνά ανήσυχη

Ακριβώς επειδή μια situationship είναι μια σχέση χωρίς προσδοκίες, δεν σημαίνει ότι δεν έχει άγχος. Ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μια situationship, όταν νιώθεις άγχος επειδή υπάρχει αβεβαιότητα, ασάφεια και αμφιθυμία.

10. Βαριέσαι

Η έρευνα δείχνει ότι το να κάνεις νέα και διαφορετικά πράγματα διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, πλημμυρίζοντάς τον με χημικές ουσίες (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη), που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενη. Αυτό το νευρολογικό σύστημα ανταμοιβής τυχαίνει να είναι το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται στα πρώτα στάδια της ρομαντικής αγάπης. Κάθε ειδικός σχέσεων θα σου πει ότι το να διατηρείς μια σχέση ζωντανή, σημαίνει να έχεις συνεχώς νέες εμπειρίες με τον σύντροφό σου. Αλλά σε μια situationship πιθανότατα θα κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά – Netflix and chill. Και ναι, ακόμα και αυτό μπορεί να παλιώσει.