ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι σημαίνει να είσαι demisexual σε έναν κόσμο που δεν φλερτάρει

Pexels

Σε μια εποχή που πολλοί βρίσκονται ένα swipe μακριά από την επόμενη σχέση τους, η ιδέα για ρομαντισμό έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Οι περισσότεροι ελπίζουν πως το ένστικτο ή κάποια εσωτερική φωνή, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν αν μια νέα γνωριμία, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Εάν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να αναρωτιέται τι σημαίνει να είσαι demisexual και αν ο όρος ισχύει ή όχι για σένα, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Τι σημαίνει να είσαι demisexual 

Τι σημαίνει να είσαι demisexual σε έναν κόσμο που δεν φλερτάρει Pexels

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τους demisexual (ελληνιστί ημισεξουαλικούς ανθρώπους), οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την έλλειψη κατανόησης. «Ημισεξουαλικότητα ονομάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός που συνεπάγεται ότι ένας άνθρωπος αισθάνεται ερωτική έλξη μόνο για άτομα με τα οποία έχει συνάψει συναισθηματικούς δεσμούς». Αυτός είναι ο ορισμός που δίνει η ιστοσελίδα demisexuality.org, η οποία έχει ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τον εν λόγω σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι demisexual δεν έλκονται σεξουαλικά από κάποιον, χωρίς να υπάρχει ήδη το στοιχείο της φιλίας και της εμπιστοσύνης. Επιπλέον, οι περισσότεροι ημισεξουαλικοί αισθάνονται ερωτική έλξη σπάνια και δείχνουν ελάχιστο έως και καθόλου ενδιαφέρον για σεξουαλικές δραστηριότητες.

Ο όρος ισχύει ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να είσαι και ετερόφυλη και demisexual, αμφιφυλόφιλη και demisexual, pansexual και demisexual και ούτω καθεξής.

Πώς μπορείς να ξέρεις εάν είσαι demisexual;

Ακόμα και εάν γνωρίζει κανείς τον ορισμό, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις αν εσύ ή κάποιος άλλος είναι demisexual ή όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ξεκαθαρίσουν το τοπίο:

Οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι σχέσεις σου έχουν ξεκινήσει ως φιλίες

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ημισεξουαλικότητας, μπορεί να είναι ότι πολλές από τις ερωτικές σου σχέσεις έχουν γεννηθεί μέσα από φιλίες. Από σχέσεις που ξεκίνησαν χωρίς «κρυφή» ατζέντα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ημισεξουαλικότητας, είναι η αίσθηση ότι δεν έχεις βγει ραντεβού με κανέναν άλλο, παρά μόνο με άτομα που ήταν πρώτα φίλοι σου. Νιώθεις πολύ μεγαλύτερη έλξη για κάποιον που γνωρίζεις για τη ζωή του. Που ξέρεις τις αντιλήψεις του και τι τον κάνει να ξεχωρίζει. Η συναισθηματική σύνδεση, είναι πρόδρομος της έλξης. Επομένως οι φιλίες μπορεί φυσικά να σε οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν βιάζεσαι στις σχέσεις σου

Φυσικά, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα σχέσης. Αλλά σε σύγκριση με πολλούς από τους φίλους σου, παίρνεις την αρχική φάση μιας σχέσης, λίγο πιο αργά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χρειάζεσαι χρόνο, για να προσελκύσεις κάποιον ρομαντικά και σεξουαλικά. Οι demiseual συνήθως αναπτύσσουν σχέσεις για εβδομάδες ή μήνες πριν δουν ένα άτομο ως ελκυστικό. Πιθανότατα δεν υπάρχει η παραδοσιακή φάση «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις για εσένα. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπεις αυτή τη φάση περισσότερο με αβεβαιότητα, παρά με ενθουσιασμό. Είναι η φάση που ανακαλύπτεις πράγματα για τον άλλον. Και όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα, αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα έχει ο συναισθηματικός δεσμός.

Συνήθως δεν αισθάνεσαι σεξουαλική έλξη για αγνώστους

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της ημισεξουαλικότητας, είναι ότι δεν έλκεσαι από αγνώστους. Μια λανθασμένη αντίληψη για τους ντεμισέξουαλ είναι ότι αισθάνονται μόνο ένα είδος έλξης προς τους καλύτερους φίλους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να αισθάνονται και άλλα είδη έλξης. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρωταρχική, σεξουαλική έλξη. Η έλξη για την εμφάνιση, την αισθητική ή τον τρόπο με τον οποίο κινείται κάποιος. Από την άλλη υπάρχει και η δευτερεύουσα σεξουαλική έλξη. Αυτή συνδέεται με την προσωπικότητα και με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείς με κάποιον. Στις σχέσεις τους, οι ημισεξουαλικοί άνθρωποι λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με τη δευτερεύουσα σεξουαλική έλξη. Αν δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν να θέλεις να κάνεις σεξ με έναν όμορφο άγνωστο, μπορεί να είσαι demisexual. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπεις γύρω σου, άτομα που να σου αρέσουν. Αλλά πιθανότατα δεν μιλάμε για σεξουαλική έλξη.

Πώς βιώνουν τις σχέσεις τους οι demisexual;

Το σύγχρονο τοπίο γνωριμιών, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές και συναντήσεις μεταξύ αγνώστων. Γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τα demisexual άτομα. Τα demisexual άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών και να βγαίνουν ραντεβού, αλλά αφιερώνουν χρόνο για να γνωρίσουν κάποιον, ώστε να μπορέσουν να τον βρουν ελκυστικό και να εμπλακούν σε οτιδήποτε ρομαντικό ή σεξουαλικό.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή ένα demisexual άτομο δεν έλκεται από κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται να τον γνωρίσει περισσότερο. Επειδή οι demisexual απαιτούν τη συναισθηματική σύνδεση, προτού υπάρξει σεξουαλική έλξη, αν δεν το νιώθουν, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πουν ψέματα.

Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πίεση να προχωρήσει σε μια φυσική σχέση εάν δεν είναι έτοιμος ή δεν το θέλει. Αλλά οι ημισεξουαλικοί άνθρωποι, ειδικότερα, δεν αισθάνονται καν την επιθυμία, μέχρι να υπάρξει ένα ορισμένο επίπεδο συναισθηματικής οικειότητας. Αυτό μερικές φορές μπορεί να παρεξηγηθεί ή να χαρακτηριστεί προβληματικό. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να οδηγήσει τα ημισεξουαλικά άτομα, να αισθάνονται ότι πρέπει να προσποιούνται τη σωματική έλξη.

Μερικοί άνθρωποι σίγουρα απέχουν από το σεξ για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους ή πεποιθήσεις. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των demisexual, παρουσιάζουν απλώς έλλειψη ενδιαφέροντος, είτε εντελώς, είτε με συγκεκριμένα άτομα. Ανεξάρτητα από αυτό, τέτοιες ταμπέλες δεν είναι απλώς ακατάλληλες και προσβλητικές, αλλά ανακριβείς, άσχετα από τον λόγο που έχει ένα άτομο να απέχει από τη σωματική οικειότητα. Ο κόσμος του έρωτα είναι δύσκολος για να περιηγηθείς, ανεξάρτητα με το πώς αισθάνεσαι ή δεν αισθάνεσαι για το σεξ και την έλξη. Οπότε το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να εμπιστευτείς το ένστικτό σου και να μείνεις πιστή σε αυτό.