ΣΥΝΤΑΓΕΣ

4 συνταγές για αλμυρό πρωινό. Δεν είναι όλα μέλι γάλα

Unsplash

Το πρωινό μπορεί να είναι και αλμυρό. Πιστεύεις ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας θέλει γλύκα; Κι εγώ ορκίζομαι στο γλυκό πρωινό και δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερή μου απόλαυση όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό είναι ακριβώς αυτοί οι υπερ πλούσιοι μπουφέδες με τα κρουασάν σοκολάτας, τις μαρμελάδες, τις κρέπες με την πραλίνα να ξεχειλίζει. Όλα αυτά τα ωραία.

Πολύ λίγωμα όμως βρε παιδί μου. Και τώρα που πιάσανε οι ζέστες, θα ‘θελες και κάτι άλλο να δοκιμάσεις. Κάτι πιο ανάλαφρο, αλλά συνάμα πεντανόστιμο. Και γιατί, λοιπόν, να μην πειραματιστείς και με το αλμυρό πρωινό; Θα σου δώσει full ενέργεια, θα πεινάσεις πολύ αργότερα και όλα αυτά με υγιεινές θερμίδες και λιπαρά. Α, και πολλή πρωτεΐνη.

 4 γρήγορες συνταγές για αλμυρό πρωινό

Αλμυρά pancakes με τυρί

Υλικά

2 αυγά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες

1/2 φλιτζάνι ξινή κρέμα

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί cheddar (ή όποιο τυρί προτιμάς)

(Τα μπαχαρικά της επιλογής σου)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε ελαφρά τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα.

Κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσέ το στο μπολ μαζί με το αλάτι. Ανακάτεψε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

(Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις και τα μπαχαρικά σου με τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά)

Πρόσθεσε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε.

Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία φωτιά και πρόσθεσε λίγο λάδι (ή βούτυρο).

Ρίξε λίγο από το μείγμα στο τηγάνι και άφησε το να μαγειρευτεί για περίπου 2 λεπτά ή έως ότου εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Γύρισε τη τηγανίτα από την άλλη μεριά και άστην να τηγανιστεί για άλλα 2 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Επανάλαβε με όλο το μείγμα.

Πρόσθεσε την γαρνιτούρα της επιλογής σου, όπως ντοματίνα, φρέσκο βασιλικό, φρέσκο ελαιόλαδο και επιπλέον τυρί.

Muffins με κολοκύθι και κατσικίσιο τυρί

1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινου

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες

2 αυγά

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι τριμμένο κολοκύθι

100 γρ. (τριμμένο) κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίψε τα κολοκυθάκια και αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.

Τοποθέτησε όλα τα ξηρά συστατικά σε ένα μπολ: αλεύρι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, σκόνη σκόρδου, σκόνη κυμίνου και αποξηραμένη ρίγανη.

Σε ξεχωριστό μπολ, χτύπησε ελαφρά το γάλα, τα αυγά και το ελαιόλαδο.

Ρίξε τα υγρά υλικά στο άλλο μπολ και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πρόσθεσε τα τριμμένα κολοκυθάκια και το κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια, και ανακάτεψε το μείγμα.

Διαμοίρασε το μείγμα σε φορμάκια και ψήσε για 15 -20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια, βγάλε τα muffins από τον φούρνο και αφήσέ τα να κρυώσουν.

Tip: Διατηρούνται στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες ή κατάψυξη έως και για έναν μήνα.

Αλμυρή βρώμη/oatmeal

Υλικά

1/2 φλιτζάνι βρώμη

1 φλιτζάνι νερό

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό (μαγειρεμένο βραστό, τηγανητό, ποσέ)

2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

3-4 ντοματίνια

1/4 αβοκάντο

αλάτι και πιπέρι

φρέσκο βασιλικό/μαϊντανό ή ό,τι προτιμάς

(καρυκεύματα της επιλογής σου)

Εκτέλεση

Ζέστανε το νερό με τη βρώμη σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, με κλειστό καπάκι έως ότου η βρώμη πάρει βράση.

Χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε το αλάτι και άφησε τη βρώμη να μαγειρευτεί για 5-7 λεπτά ή έως ότου γίνει κρεμώδης, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Αφαίρεσε από τη φωτιά.

Φτιάξε το αυγό με όποια τεχνική σού αρέσει.

Μόλις είναι έτοιμες και οι δύο παρασκευές, πρόσθεσε τη βρώμη σου σε ένα μπολ.

Πρόσθεσε την παρμεζάνα, το αβοκάντο, τα καρυκεύματα και ανακάτεψέ τα με την βρώμη.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε το μαγειρεμένο αυγό, τα ντοματίνια και τον φρέσκο βασιλικό από πάνω.

Tip! Αν σου αρέσουν τα καυτερά μπορείς να προσθέσεις είτε τσίλι σε σκόνη, είτε κάποια καυτερή σως.

Σάντουιτς με αυγοσαλάτα

Υλικά

4 βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/2 αβοκάντο, σε κύβους

1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

2 κουταλάκια του γλυκού τουρσί

2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο

1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ (σε σκόνη)

αλάτι και πιπέρι

2 φέτες ψωμί (ή τορτίγια, αραβική πίτα κλπ)

(προαιρετικά: φρέσκο άνηθο και σταφίδες)

Εκτέλεση

Πρόσθεσε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι κάνε τα «πουρέ».

Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Πρόσθεσε την αυγοσαλάτα πάνω στο ψωμί σου (ή τορτίγια, αραβική πίτα κλπ) και το σάντουιτς είναι έτοιμο!

Tip! Πρόσθεσε την αυγοσαλάτα ακόμη και σε πράσινες σαλάτες ή όποια σαλάτα προτιμάς.