ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Tourette: Η διαταραχή που εξαντλεί την Billie Eilish στην καθημερινότητά της

Cindy Ord/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Η Billie Eilish έχει αποδείξει πως της αρέσει να μιλάει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές. Μακριά από ταμπού και στερεότυπα, η «πιτσιρίκα με τα χρωματιστά μαλλιά» απέκτησε γρήγορα το δικό της πιστό fan club και κατάφερε να κάνει την παγκόσμια, μουσική σκηνή να υποκλιθεί στο ταλέντο της.

Η Billie Eilish ανοίγεται για το σύνδρομο Tourette

Πέρα από τη μουσική της, ωστόσο, οι θαυμαστές της την αγαπούν για την αμεσότητα και την ειλικρίνεια του χαρακτήρα της. Μια τέτοια ακόμα πτυχή της, η Eilish παρουσίασε πρόσφατα, σε συνέντευξή της με τον David Letterman. Στo πλαίσιo της σειράς του στο Netflix «My Next Guest Needs No Introduction», η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια, μίλησε για τη δόξα, τη μουσική, αλλά και πώς αντιμετωπίζει το σύνδρομο Tourette, με το οποίο έχει διαγνωσθεί από τα 11 της.

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette, είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή. Ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από περιόδους έντασης και ύφεσης. Mπορούν να κατασταλούν εκούσια από το άτομο για προσωρινό, χρονικό διάστημα, ενώ πριν την εμφάνισή τους, προηγείται ένα προειδοποιητικό, υποκειμενικό αίσθημα, παρορμητικού χαρακτήρα. Το σύνδρομο Tourette, ορίζεται ως μέρος ενός φάσματος διαταραχών τικ που περιλαμβάνει παροδικά και χρόνια τικ.

Το Tourette κάποτε θεωρούνταν ένα σπάνιο και εξωτικό σύνδρομο, συσχετισμένο ως επί το πλείστον με την αναφώνηση αισχρών λέξεων ή κοινωνικά ακατάλληλων και υποτιμητικών παρατηρήσεων. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα, εμφανίζεται μόνο σε ένα μικρό αριθμό των πασχόντων.

Δε θεωρείται πλέον σπάνια πάθηση, αλλά σε μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να είναι μη αναγνωρίσιμη σε διαγνωστικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και η σοβαρότητα των τικ μειώνεται στην εφηβεία. Μεταξύ 0.4% και 3.8% των παιδιών ηλικίας από 5 έως 18 ετών, μπορεί να έχουν σύνδρομο Tourette. Η επικράτηση των παροδικών και χρόνιων τικ σε παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υψηλότερη. Τα πιο συνηθισμένα τικ να είναι το ανοιγοκλείσιμο του ματιού, ο βήχας, ο καθαρισμός του φάρυγγα, το ρούφηγμα της μύτης και κινήσεις του προσώπου.

Συννοσηρότητα (συντρέχουσες διαγνώσεις εκτός από σύνδρομο Tourette), όπως το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι παρούσα σε πολλούς ασθενείς. Αυτές οι παθήσεις συνήθως προκαλούν βλάβες μεγαλύτερης λειτουργικής σημασίας στο άτομο από τα τικ, τα οποία είναι το σήμα κατατεθέν του συνδρόμου.

Billie Eilish: «Μπορεί να γίνει εξαντλητικό και προσβλητικό»

«Αν με κινηματογραφήσεις για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσεις πολλά τικ», είπε η Eilish μιλώντας στον David Letterman. Όπως εξομολογήθηκε, όσοι δεν γνωρίζουν ότι έχει σύνδρομο Tourette, συχνά δεν αναγνωρίζουν τα τικ της κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και αντιδρούν με αγένεια. «Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι είναι να γελούν, επειδή πιστεύουν ότι προσπαθώ να γίνω αστεία. Πάντα με προσβάλλει απίστευτα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η 20χρονη Eilish συνειδητοποίησε ότι η διαταραχή, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο συχνή από ό,τι πίστευε αρχικά:

«Αυτό που είναι αστείο είναι ότι το έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν θα το μάθεις ποτέ», είπε μιλώντας για το σύνδρομό Tourette. Εξήγησε δε, ότι γνώριζε αρκετούς καλλιτέχνες που έχουν επίσης το ίδιο σύνδρομο. Ενώ μερικά από τα τικ της υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν άλλα, τα οποία παραμένουν μέρος της καθημερινότητάς της: «Είναι πράγματα που δεν θα παρατηρούσες ποτέ αν κάνεις μια συζήτηση μαζί μου, αλλά για μένα είναι πολύ εξαντλητικά».

H τραγουδίστρια του «Happier than Ever» αποκάλυψε επίσης, ότι οι μόνες στιγμές που τα τικ της εξαφανίζονται, είναι όταν τραγουδά στην σκηνή. Η ίδια, δήλωσε πως πλέον έχει αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση για τη ζωή με την διαταραχή. Παρόλο που μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις, είναι πολύ χαρούμενη που μπορεί συζητά ανοικτά για αυτό:

«Μου αρέσει πολύ να απαντάω σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνω. Αν και είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρον, ακόμα μπορεί να με μπερδεύει».