ΥΓΕΙΑ

5 σημάδια που δείχνουν ότι πίνεις πολύ περισσότερο νερό από όσο χρειάζεσαι

Unsplash

Εμείς που δεν πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ημέρα (δηλώνω ένοχη και προσπαθώ να βελτιωθώ), νιώθουμε πολύ άσχημα για το κακό που κάνουμε στον οργανισμό μας. Ακούς από μικρή ηλικία ότι πρέπει να πίνεις πολύ νερό γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία σου. Μεγαλώνοντας βλέπεις και τι κάνει η έλλειψή του στο δέρμα σου.

Υπάρχει  όμως περίπτωση να ανήκεις στο άλλο άκρο. Να το παρακάνεις δηλαδή με το νερό. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 3-4 φλιτζάνια ανά ώρα. Αν πίνεις περισσότερο, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν απότομα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πάθηση που λέγεται υπονατριαιμία. Τα συνηθισμένα συμπτώματά της είναι η κούραση, οι εμετοί, ο πονοκέφαλος και η σύγχυση. Αν και συμβαίνει συνήθως σε μεγάλους αθλητές, είναι πάντα μία πιθανότητα. Εφόσον ο οργανισμός σου δεν χρειάζεται τόσο πολύ νερό, οι παρακάτω ενδείξεις σου λένε ότι ναι, το παρακάνεις.

Πας συνέχεια στην τουαλέτα

Είναι ό,τι πιο ενοχλητικό μπορεί να σου συμβεί. Διακόπτει τον ύπνο σου ή μπορεί να σου συμβαίνει συνέχεια, ενώ δουλεύεις. Αν και είναι μία ένδειξη για διάφορα ιατρικά θέματα, η ουρολόγος Δρ. Sangeeta Mahajan επισημαίνει ότι το βασικό αίτιο είναι ότι πίνεις πολύ νερό. Αν παρατηρείς ότι πηγαίνεις στην τουαλέτα πάνω από 7 φορές την ημέρα, μείωσε τις ποσότητες νερού που πίνεις.

Έχεις διάφανα ούρα

Αν και ξέρεις ότι τα ούρα σου πρέπει να έχουν ανοιχτή απόχρωση ώστε να θεωρούνται υγιή, η διάφανη εκδοχή δεν είναι καλή. Δεν θέλεις σε καμία περίπτωση να είναι σκούρα αλλά το ιδανικό χρώμα είναι ανοιχτό κίτρινο.

Ή και πρησμένα άκρα

Είναι φυσιολογικό αν πρήζεσαι πού και πού, ειδικά αν το παρακάνεις με το αλάτι στο φαγητό. Όταν όμως τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν απότομα, το πολύ νερό προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση και αυτό οδηγεί σε πρήξιμο των άκρων.

Πονοκέφαλος από το πολύ νερό

Η υπερβολική ενυδάτωση γεμίζει τα κύτταρα με υγρά και προκαλεί διαστολή στον εγκέφαλο. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται και με την υπονατριαιμία που αναφέραμε. Άρα δεν είναι μόνο ο πονοκέφαλος που προκαλεί ανησυχία.

Πίνεις νερό όταν δεν διψάς

Όταν δεν διψάς, σημαίνει ότι είσαι όσο ενυδατωμένη χρειάζεται. Οι γενικές οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να πίνουμε έως 2,7 λίτρα υγρά την ημέρα. Μην ξεχνάς ότι δεν τα παίρνεις μόνο από το νερό. Τα ροφήματα αλλά και πολλές τροφές περιέχουν νερό.