ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι πόσα φρούτα πρέπει να τρως την ημέρα; Οι ειδικοί σού απαντούν

Unsplash

Το κεφάλαιο «Φρούτα» μπορεί να έχει κάνει διάφορους κύκλους στη ζωή σου. Να τα απέφευγες ως έφηβη, να τα λατρεύεις σαν ενήλικη. Να μην τρως σχεδόν καθόλου τον χειμώνα αλλά να τα δίνεις όλα το καλοκαίρι, τότε που τα φρούτα είναι πιο ζουμερά και σε ποικιλία.

Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες από το Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας της τελευταίας πενταετίας είναι οι εξής. Μπορούμε να τρώμε δύο φλιτζάνια φρούτα την ημέρα αλλά πολλοί από εμάς φοβόμαστε τη ζάχαρη που περιέχουν. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δαιμονοποιούμε τα φρούτα επειδή περιέχουν σάκχαρα. Δεν πρόκειται όμως για τη ζάχαρη που βρίσκεις στις επεξεργασμένες τροφές. Το βασικό που μας παρέχουν είναι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μπόλικες φυτικές ίνες.

Υπάρχει περίπτωση να το παρακάνεις;

Κι όμως, υπάρχει. «Αν και η υπερκατανάλωση ενός είδους τροφής είναι μία σπάνια περίπτωση, μπορεί να το παρακάνεις και να προκαλέσεις θέματα στην υγεία σου. Στομαχικές ενοχλήσεις, διάρροια, φούσκωμα, καούρες αλλά και έλλειψη βιταμινών, σε περίπτωση που αντικαθιστάς τα φρούτα με άλλες τροφές», εξηγεί η διατροφολόγος Malina Malkani.

Υπάρχουν και όρια στον οργανισμό

Οι ειδικοί λοιπόν μας λένε ότι άπαξ και ο οργανισμός απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, οι παραπάνω ποσότητες του είναι αχρείαστες. Δεν θα αποκτήσεις περισσότερη βιταμίνη C αν τριπλασιάσεις τα πορτοκάλια που τρως καθημερινά. Είναι προτιμότερο να τρως άλλες τροφές. Επίσης, όσοι πάσχουν από διαβήτη ή έχουν ζάχαρο, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ως προς τις ποσότητες.

Οι ιδανικές ποσότητες των αγαπημένων φρούτων

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες λοιπόν, η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι δύο φλιτζάνια την ημέρα. Σε τι ποσότητα αντιστοιχεί όμως, ανάλογα με το φρούτο; Ας δούμε πόσο είναι ακριβώς ανά 1 φλιτζάνι.

Μισό μήλο

1 μεγάλη μπανάνα

32 σταφύλια χωρίς κουκούτσια

1 γκρέιπφρουτ

1 μεγάλο πορτοκάλι

3 δαμάσκηνα

8 φράουλες

Μην σταματάς να τρως φρούτα

Ναι, είπαμε να μην το παρακάνεις αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάς τα καθημερινά σου φρουτάκια. Παίρνεις βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, σούπερ ενυδάτωση (ειδικά εσύ που δεν πίνεις νερό) και τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με νερό και όλες τις κατηγορίες τροφών που χρειαζόμαστε για να έχουμε έναν οργανισμό που λειτουργεί σωστά.