ΣΧΕΣΕΙΣ

Sex και Covid: Οδηγός επιβίωσης για στενές επαφές σεξουαλικού τύπου

Pexels

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, όπως αυτή του COVID-19, οι μέρες που η συζήτηση γύρω από το ασφαλές sex, περιστρεφόταν γύρω από την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ο ορισμός του ασφαλούς sex κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Sex και Covid: Οδηγός επιβίωσης για στενές επαφές σεξουαλικού τύπου Pexels

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που επικεντρώνεται γύρω από έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μιας ποικιλίας σωματικών υγρών, ο ορισμός του ασφαλέστερου σεξ έχει διευρυνθεί. Στις μέρες μας, ως ασφαλές sex ορίζεται το sex στο οποίο οι εμπλεκόμενοι εργάζονται προληπτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανής μετάδοσης ΣΜΝ και COVID-19.

Μεταδίδεται η COVID-19 σεξουαλικά;

Η COVID-19 δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ωστόσο, ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου ενός μολυσμένου ατόμου. Κάτι που μπορεί να συμβεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταδώσετε τον COVID-19 όταν κάνετε sex.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στα κόπρανα. Επομένως ορισμένες σεξουαλικές δραστηριότητες, μπορεί να είναι πιθανός τρόπος μετάδοσης. Επίσης, μελέτες έχουν βρει ίχνη του ιού στο σπέρμα. Ωστόσο η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, μέσω του σπέρματος, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Sex και COVID-19: Το αποτύπωμα της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 ανά τον κόσμο, οδήγησαν στην κοινωνική απομόνωση ή απομάκρυνση. Έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey αποκαλύπτει πώς ο COVID-19 επηρέασε τις σχέσεις και το sex.

Λιγότερες επαφές

Περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων της έρευνας που ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 18-35, αποκάλυψε πως πλέον κάνει λιγότερο sex. Γεγονός απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε τις εξ αποστάσεως σχέσεις, τις οικογένειες που ήταν συνέχεια μαζί με τα παιδιά τους. Και φυσικά, το τεράστιο άγχος που προκάλεσε γενικότερα η εξάπλωση της πανδημίας.

Περισσότερα πειράματα και ικανοποίηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά την περίοδο της καραντίνας τα ζευγάρια ήρθαν πιο κοντά και έχοντας άπλετο χρόνο αφέθηκαν με αποτέλεσμα να δοκιμάσουν νέες στάσεις και να βάλουν στο παιχνίδι ερωτικά βοηθήματα.

Sex και Covid-19: Η χρυσή εποχή του online dating

Όπως είναι αναμενόμενο η χρήση των dating apps αυξήθηκε αφού για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να γνωρίσουν άτομα που ενδιαφέρονταν για sex ή σχέση. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι το ότι οι εν λόγω πλατφόρμες μετά την πανδημία, δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με στόχο το casual sex, αλλά αντίθετα, έχουν μετατραπεί σε μέσο επικοινωνίας και εξομολογητικών συζητήσεων.

Sex και Covid-19: Τα dos and dont’s

  • Σεξ με κάποιον/α που ζείτε μαζί

Εάν ζείτε στο ίδιο σπίτι και οι δύο δεν έχετε συμπτώματα, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε sex με ασφάλεια. Ωστόσο, εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε συμπτώματα COVID-19, θα χρειαστεί να κρατήσετε αποστάσεις για 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αποφεύγετε το σεξ ή κάθε είδους σωματικής επαφής, όπως τα φιλιά και οι αγκαλιές.

  • Σεξ με κάποιον/α που δεν ζείτε μαζί

Εάν αποφασίσετε να κάνετε sex με κάποιον/α με τον οποίο δεν ζείτε μαζί, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον COVID-19.

  • Αποφύγετε τα φιλιά και την ανταλλαγή σάλιου
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε sex, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού sex
  • Καθαρίστε καλά τα χέρια και το σώμα σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά το sex
  • Εάν χρησιμοποιείτε sex toys, πλύντε τα καλά με σαπούνι και νερό και μην τα μοιράζεστε
  • Σκεφτείτε τεχνικές σεξουαλικής διέγερσης που περιορίζει τη σωματική επαφή (dirty talk ή αμοιβαίος αυνανισμός)
  • Μειώστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων που έχετε συνολικά ή/και ταυτόχρονα
  • Αποφύγετε να κάνετε sex ή να έρθετε σε επαφή, εάν αισθάνεστε αδιαθεσία ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε COVID-19

Sex και Covid-19 για τις ομάδες υψηλού κινδύνου

Εάν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής σας ζωής. Μπορεί το sex δια ζώσης να χρειαστεί να μείνει εκτός των επιλογών σας. Ή απλώς να κάνετε sex με έναν σύντροφο που ζει μαζί σας και λαμβάνει επίσης πρόσθετες προφυλάξεις.

Sex και COVID-19: Μπορώ να κάνω sex αφού κάνω το εμβόλιο;

Ναι, είναι ασφαλές να κάνετε σεξ μετά από το εμβόλιο για τον COVID-19. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε τα μέτρα προφύλαξης, εάν σκοπεύετε να κάνετε sex με κάποιον με τον οποίο δεν ζείτε μαζί.