ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύπτει το συστατικό που προσθέτει στο banana bread της και ζει τόσα χρόνια

AP Photo Toby Melville

Αν υπάρχει ένα γλυκό που πέρασε στην ιστορία ως το «γλυκό της καραντίνας», αυτό είναι σίγουρα το banana bread. Το έχεις ήδη φτιάξει, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ένα light και πεντανόστιμο γλυκό και τρώγεται όλες τις ώρες.

Συμφωνεί και η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως όλα δείχνουν. Αν μέχρι τώρα δεν ήσουν fan των πιο υγιεινών γλυκών και πέφτεις με τα μούτρα στο σουφλέ σοκολάτας, ο σεφ της Ελισάβετ θα σε πείσει να δοκιμάσεις το banana bread της Αυτού Μεγαλειότητος. 94 χρονών έχει φτάσει, κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρει.

Ο πρώην σεφ της Ελισάβετ, Darren McGrady μάς λέει ότι το banana bread δεν έλειπε ποτέ από το βασιλικό ψυγείο. Αν ερχόταν ακάλεστος ένας συγγενής και ο σεφ είχε διάλειμμα, το banana bread είναι το γλυκό που συνόδευε πάντα το τσάι. Αλλά ποιο είναι το βασικό συστατικό που δεν έλειπε ποτέ και λατρεύει η βασίλισσα; Οι σταφίδες. Πριν δούμε την τεράστια αξία που έχουν, πάμε να ακολουθήσουμε βήμα βήμα τη συνταγή του σεφ.

Η συνταγή του banana bread

Δεν βλέπεις κάτι περίπλοκο. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μαλακό βούτυρο και λίγο αλάτι. Ανακατεύεις μέχρι να γίνουν τρίμματα. Προσθέτεις ζάχαρη, σταφίδες, αποξηραμένα κεράσια και ξηρούς καρπούς. Δύο αυγά στο κέντρο και λιωμένη μπανάνα (μπορείς να τη βάλεις ακόμα κι αν έχει μαυρίσει). Ρίχνεις το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι για ψωμί με λίγο αντικολλητικό χαρτί ώστε να βγαίνει εύκολα. Ψήνεις στου 175 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Περιμένεις 20 λεπτά για να κρυώσει λίγο, το αφαιρείς από το ταψάκι και το αφήνεις να κρυώσει εντελώς. Αν το βάλεις σε σωστή πλαστική θήκη, αντέχει πολύ καιρό στο ψυγείο. Οι Βρετανοί το σερβίρουν με βούτυρο και τσάι. Εσύ;

Τα οφέλη που σου δίνουν οι σταφίδες

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, βελτιώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς. Οι σταφίδες σου δίνουν επίσης πρωτεΐνη, κρατώντας τις φλεγμονές σε ισορροπία αλλά και ασβέστιο που δυναμώνει τα οστά.