ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρόκα: Τα απίστευτα οφέλη της πιο κοινής υπερτροφής

Unsplash

Η ρόκα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο λαχανικό. Ή που θα το λατρεύεις ή που θα το βγάζεις από την πίτσα με μοτσαρέλα. Εδώ όμως είμαστε για να ανατρέψουμε αυτά που λανθασμένα πιστεύουμε.

Όπως ότι η ρόκα είναι καθαρά διακοσμητική και δεν έχει να σου προσφέρει πολλά σε επίπεδο διατροφής και υγείας. Ενδεχομένως, και σε επίπεδο γεύσης. Να σε ενημερώσω πρώτα ότι η καταγωγή της είναι μεσογειακή και ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το kale. Πάμε να δούμε τι κρύβεται στη ρόκα και γιατί πρέπει να αναθεωρήσεις.

Η διατροφική αξία στη ρόκα

Να θυμάσαι ότι πρόκειται για ένα λαχανικό με πάρα πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. ‘Εχει λίγη ζάχαρη, υδατάνθρακες, λίπος και θερμίδες. Η ρόκα είναι γεμάτη βιταμίνες Α, C και Κ. Έχει επίσης ποτάσσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για τις εγκύους.

Τα οφέλη στην υγεία

Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η ρόκα μειώνει το ρίσκο πολλών ειδών καρκίνου, όπως στον προστάτη, τον μαστό και τον πνεύμονα. Το ασβέστιο και η βιταμίνη Κ σε προστατεύουν από την οστεοπόρωση, ενώ έρευνα έδειξε ότι η δρα κόντρα στον διαβήτη. Το περιοδικό Journal of the American Heart Association δημοσίευσε μία άλλη μελέτη που δείχνει ότι η ρόκα μειώνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Πώς να τρως τη ρόκα σε καθημερινή βάση

Εκτός από το ιταλικό στιλ στην πίτσα, μπορείς να ρίχνεις λίγη φρέσκια ρόκα στο μίγμα της ομελέτας ή των αυγών scrambled για πρωινό. Μπορεί να γίνει συστατικό σε έναν χυμό ή smoothie λαχανικών ή στο καθημερινό σάντουιτς που τρως. Αν σου αρέσει σε σαλάτα, ανακάτεψε με άλλα πράσινα λαχανικά για να «σπάσει» η κλασική πικρή γεύση της. Ή σόταρέ την με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και λίγη παρμεζάνα. Συνοδεύει άριστα την ψητή πατάτα.