ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Αυτά είναι τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ειδικό

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τι σημαίνει εμμηνόπαυση και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν περνάμε αυτήν τη φάση; Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, που αποτελούν τις βασικές ορμόνες της γυναικείας αναπαραγωγής. Τα επίπεδά τους πέφτουν, μέχρι που διακόπτεται η έμμηνος ρύση.

Η εμμηνόπαυση έρχεται, κατά μέσο όρο, στα 51 έτη. «Στη συντριπτική πλειοψηφία, είναι καθαρά κληρονομικό θέμα. Το πότε θα μπει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση, καθορίζεται κυρίως από το πότε μπήκε και η μητέρα της» μας λέει ο κ. Ριζάκος.

Δες κι αυτό: Παγκόσμια Ημέρα Υπογονιμότητας: οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που δεν καταφέρνει να συλλάβει

Υπάρχουν λοιπόν οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από αυτό που επικρατεί ως μέσος όρος. Μπορεί να συμβεί δηλαδή και γύρω στα 35, ειδικά αν έχει συμβεί και στη μητέρα, αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις και δε συμβαίνει τόσο συχνά όσο υποθέτουμε.

«Δεν την αποκαλούμε πλέον πρόωρη εμμηνόπαυση. Ο σωστός όρος είναι πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών, ώστε να μειωθεί το στίγμα για τις νεότερες γυναίκες που τυχαίνει να μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 50» τονίζει ο κ. Ριζάκος.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στην πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ανεπάρκεια ωοθηκών, είναι αυτά που εμφανίζονται και στην κλασική εμμηνόπαυση.

Η αστάθεια ή απουσία περιόδου

Οι εξάψεις

Η αυξημένη έκκριση ιδρώτα

Η κολπική ξηρότητα

Το μειωμένο κίνητρο για σεξ

Οι εναλλαγές στη διάθεση

«Ωστόσο, η καθυστέρηση της περιόδου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μία γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση. Πολλές φορές συμβαίνει λόγω άγχους, κάποια αλλαγής στη διατροφή ή λόγω φαρμακευτικής αγωγής», σημειώνει ο κ. Ριζάκος και καταλήγει στο ότι κάθε γυναίκα που εντοπίζει ανάλογα συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της και όχι να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα.