ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υπογονιμότητας: οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που δεν καταφέρνει να συλλάβει

Η 15η Ιούνη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί ημέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες πάνω από 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης, με το 85% αυτών να μην αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην Ελλάδα, τα υπογόνιμα ζευγάρια έχουν υπολογιστεί πως είναι πάνω από 300.000.

Δυστυχώς το θέμα της υπογονιμότητας παραμένει ακόμη ταμπού, με τα περισσότερα ζευγάρια να αποφεύγουν να επικοινωνούν τα προβλήματά τους, είτε μεταξύ τους, είτε με φίλους και συγγενείς, είτε με το γιατρό τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, λοιπόν, η χθεσινή εκπομπή ‘’Life in Balance’’ στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 καταπιάστηκε με το θέμα αυτό. Η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο τον κ. Γιώργο Λαϊνά, Γυναικολόγο Αναπαραγωγής και Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγής ο οποίος έλυσε όλες τις απορίες γύρω από την υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαϊνά, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το 80%- 85% των ζευγαριών θα συλλάβουν στον πρώτο χρόνο προσπαθειών με ελεύθερες και συχνές επαφές, ενώ ένα άλλο 10% θα καταφέρει να συλλάβει τους επόμενους 18-24 μήνες. Είναι γεγονός πως μετά το πέρας του πρώτου χρόνου αποτυχημένων επαφών, καλό θα ήταν το ζευγάρι να επισκεφτεί έναν γυναικολόγο αναπαραγωγής και να κάνει όλες τις απαραίτητες ειδικές εξετάσεις.

 

Oι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνει το ζευγάρι

«Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει το ζευγάρι είναι αρχικά ένα σπερμοδιάγραμμα από την πλευρά του άντρα, ενώ από την πλευρά της γυναίκας θα πρέπει να γίνει μια σειρά εξετάσεων που είναι οι εξής: ο κολπικός υπέρηχος για να ελεγχθεί η κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, ορμονικές εξετάσεις για να τεσταριστεί το ορμονικό προφίλ της γυναίκας και φυσικά θα πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς, η βιταμίνη D, καθώς και η κατάσταση των σαλπίγγων, μέσω της σαλπιγγογραφίας την οποία πολλές γυναίκες αποφεύγουν.

Κάθε ζευγάρι αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Αν θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε κάποιες περιπτώσεις πιο βατές, τότε θα λέγαμε πως είναι τα ζευγάρια νεαρής ηλικίας, 32-35 ετών. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι τα ζευγάρια που προσπαθούν πάρα πολλά χρόνια και η ψυχολογία τους δεν είναι καλή».

Διάβασε και αυτό: Κεφάλαιο γονιμότητα: οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στα 20, στα 30, στα 40

Η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη περίπτωση

«Η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη περίπτωση είναι η λεγόμενη «πτωχή ανταπόκριση», όταν δηλαδή οι ωοθήκες των γυναικών έχουν αισθητά μειωμένη ανταπόκριση στα φάρμακα που χορηγούνται για τη διέγερση των ωοθηκών, με σκοπό τη στρατολόγηση και πολλαπλή ανάπτυξη ωοθυλακίων. Αυτή η μειωμένη ανταπόκριση στα φάρμακα (φαρμακευτικές γοναδοτροπίνες), οφείλεται κυρίως σε μείωση ωοθηκικών εφεδρειών (DOR),  δηλαδή το «ρεζερβουάρ» των ωοθηκών είναι μισοάδειο».

Ποια τα αίτια της γυναικείας και ποια της ανδρικής υπογονιμότητας; Τι ρόλο παίζει η διατροφή, τόσο στη γυναικεία, όσο και στην ανδρική γονιμότητα; Βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα ενός ζευγαριού η κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρου και καφεΐνης; Πώς συνδέεται το άγχος με τη γονιμότητα; Ποιες οι επιλογές των ζευγαριών που έχουν αποφασίσει να ζητήσουν βοήθεια; Πότε προτείνεται η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ποια η διαδικασία και ποιες είναι οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης;

Πάτα  play στο παραπάνω ηχητικό για να ακούσεις όλη την ”Life in Balance” εκπομπή και να σου λυθούν όλες σου οι απορίες. Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Λαϊνά για την ενημέρωση.

*Ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.