ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό: ο σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να το παραλείπεις

Pexels

Τελικά το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και το αποδεικνύει νέα, τεράστια έρευνα.

Όσοι αμελούν να φάνε πρωινό, χάνουν και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Nutrition Society και ανέλυσε 30.000 ενήλικες, η απουσία πρωινού μάς στερεί ασβέστιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Στοιχεία που βρίσκουμε στο γάλα, τα δημητριακά και τα φρούτα.

Δεν τρως πρωινό; Επηρεάζεται και το υπόλοιπο της μέρας σου

«Αυτό που παρατηρούμε μέσα από την έρευνα, είναι ότι αν δεν τρως πρωινό, έχεις μία τάση να μην καταναλώνεις τις αντίστοιχες τροφές και μέσα στην υπόλοιπο της ημέρας. Δημιουργείται ένα σημαντικό και ανησυχητικό διατροφικό κενό», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Christopher Taylor. Και όλα δείχνουν ότι το 15,2% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αποκλείει το πρωινό από τη διατροφή του.

Τα σημαντικά οφέλη του πρωινού

Όπως είπαμε, η βασική και βραχυπρόθεσμη επίπτωση της απουσίας πρωινού είναι ότι δεν λαμβάνεις φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και άλλα. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, όσα συμπληρώματα και αν λάβεις, δεν είναι ικανά να υποκαταστήσουν τις τροφές. «Ένα πλήρες πρωινό σου δίνει τα «καύσιμα» για να έχεις ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση αλλά και μνήμη», ενημερώνει η διατροφολόγος Jenna Amos.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το πρωινό συνδέεται και με καλύτερες επιλογές στον τρόπο ζωής. Εκείνοι που δεν το επιλέγουν, υιοθετούν συνολικά μία διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και είναι πιθανότερο να μην αθλούνται ή να μην έχουν την επαρκή ενέργεια για να το κάνουν.

Υπάρχει το ιδανικό πρωινό;

Προφανώς και πρέπει να είσαι προσεκτική με το τι θα βάλεις στο πιάτο σου. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία και τροφές με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Τα αυγά, τα φρέσκα φρούτα, η βρώμη, το φυστικοβούτυρο ή ένα wrap με λαχανικά και γιαούρτι διατηρούν τα σάκχαρα του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, σου δίνουν ενέργεια και όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε. Αν φας πρωινό, είναι πιθανότερο να μην στραφείς σε σνακ με πολλή ζάχαρη μέσα στην ημέρα.