ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 επιστημονικές τεχνικές που λειτουργούν όταν σε κυριεύει το άγχος

Το άγχος είναι μία λέξη που μπήκε ξαφνικά στις ζωές όλων μας. Κάποιοι είχαν ήδη σχέση μαζί του και κάποιοι το απέκτησαν λόγω συνθηκών. Η αβεβαιότητα, ο φόβος και οτιδήποτε απειλεί την υγεία είναι πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ έντονο άγχος, το οποίο σωματοποιείται μέσα από την κρίση πανικού και άλλα συμπτώματα.

Είναι λοιπόν τρομερά σημαντικό να μην ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να μην είμαστε σκληροί μαζί του, να μάθουμε να μιλάμε για όσα μας προβληματίζουν και να ζητάμε βοήθεια από φίλους και ειδικούς. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και δεν θα έπρεπε να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ειδικά όταν μάς κυριεύει το άγχος.

Αν όμως νιώσεις ότι το άγχος σε ξεπερνά και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, είναι ένα καμπανάκι που σε ενημερώνει ότι πρέπει να δράσεις. Εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη των ειδικών, υπάρχουν και μερικές απλές τεχνικές, που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες και σε ηρεμούν, ακόμα και όταν είσαι στο τσακ να πάθεις κρίση πανικού.

Κρύο νερό στη μούρη (και αντίο έντονο άγχος)

Κυριολεκτικά. Βούτηξε το πρόσωπό σου μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.Έρευνα στη φυσιολογία έχει δείξει ότι το παγωμένο νερό μειώνει κατά 25% τους καρδιακούς παλμούς, οι οποίοι μπορούν να αυξηθούν σε κατάσταση πανικού.

Επικεντρώσου σε ένα αντικείμενο

Κλασική τεχνική που συστήνεται όταν είσαι στην αρχή κρίσης πανικού. Κοιτάζεις το περιβάλλον γύρω σου και επικεντρώνεσαι σε μία ή δύο λεπτομέρειες. Βοηθά να το θυμάσαι ακόμα και αν σου συμβεί στο σούπερ μάρκετ. Κάνεις focus σε ένα πράγμα και ξεφεύγεις από πολύ δύσκολες σκέψεις.

Αναπνοή από το διάφραγμα

Οι βαθιές και αργές αναπνοές είναι πάντα βοηθητικές σε περιπτώσεις έντονου άγχους. Όταν αναπνέει από το διάφραγμα, ενημερώνεις τον εγκέφαλο ότι είσαι χαλαρή.

Παιχνίδι στο κινητό (για να φύγει το άγχος)

Είναι από αυτές τις φορές, που τα κινητά και οι οθόνες γίνονται χρήσιμα. Κατέβασε το αγαπημένο σου παιχνίδι στο κινητό και μπες για να απομακρυνθείς από τις έντονες σκέψεις που σου προκαλούν άγχος και ένταση. Αυτό σου συστήνει ο ψυχίατρος Δρ. Prakash Masand.

Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου

Αυτή η τεχνική βοηθά όταν έχεις απομακρυνθεί από την πολύ μεγάλη ένταση και κάθεσαι πιο χαλαρά στο σπίτι σου. Αναρωτήσου για τον λόγο που νιώθεις έτσι. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου; Τι πυροδοτεί το άγχος και από τι μπορείς να απομακρυνθείς; Μήπως υπερβάλλεις σε κάποιες περιπτώσεις;

Μικρή μετατροπή στις σκέψεις

Πριν βιαστείς να γελάσεις και να σκεφτείς ότι είναι εύκολο μόνο στη θεωρία, πρόσεξε το εξής. Άσε την αρνητική σκέψη να έρθει αλλά βρες αμέσως ένα θετικό ή πώς μπορείς να το αλλάξεις από τη δική σου θέση. Όταν καταστροφολογείς, μπορεί να παίρνεις μία απλή κατάσταση και να την τραβάς από τα μαλλιά. Ναι, ζούμε σε μία περίεργη κατάσταση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας με το να μην σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια και να μην υπερβάλλουμε στην καθημερινότητα. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας αλλά δεν παθαίνουμε εμμονή.