ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό;

iStock

Ένας χωρισμός, αντιπροσωπεύει συνήθως μια σοβαρή πηγή συναισθηματικού, ακόμη και σωματικού, πόνου. Αγάπησες και έχασες, επομένως είναι φυσικό να βιώνεις παρατεταμένη θλίψη. Καθώς προσπαθείς λοιπόν να ξεπεράσεις έναν άσχημο χωρισμό, μπορεί να αναρωτηθείς: «Πόσο καιρό θα χρειαστώ;»

Στην πραγματικότητα, ο καθένας μας έχει διαφορετικούς ρυθμούς για να βιώσει και να ξεπεράσει την απώλεια. Μπορεί επίσης να χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να ανακάμψεις από ορισμένες σχέσεις, ιδιαίτερα εκείνες που διήρκεσαν περισσότερο ή ήταν πιο σημαντικές. Μπορεί να έχεις για πάντα μια κάποια ανάμνηση της απώλειάς σου. Όμως, αν μπορείς να είσαι σίγουρη για κάτι, είναι ότι θα το ξεπεράσεις.

Πόσο χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό; Pexels

Ο «επιστημονικός» μέσος όρος για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που θα χρειαστείς για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της ίδιας της σχέσης. Ωστόσο, η συναισθηματική ανάκαμψη, δεν ακολουθεί πάντα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Πολλοί είναι εκείνοι που παλεύουν να ξεπεράσουν μια σχέση λίγων μηνών, ενώ για άλλους μπορεί να είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν ακόμη και όταν η σχέση διήρκεσε για χρόνια.

Διαδικτυακές δημοσκοπήσεις

Εξετάζοντας το χρονοδιάγραμμα των χωρισμών, πολλοί ιστότοποι αναφέρονται σε μια «μελέτη» που είναι στην πραγματικότητα μια δημοσκόπηση καταναλωτών, που διεξήγαγε μια εταιρεία έρευνας αγοράς για λογαριασμό της Yelp. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υποδεικνύουν ότι κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε περίπου 3,5 μήνες για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, ενώ αν στην εξίσωση υπάρξει και ένα διαζύγιο, ο χρόνος αποκατάστασης, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1,5 χρόνο, αν όχι περισσότερο.

Επιστημονική έρευνα

Αυτό το πανάρχαιο ερώτημα όμως, έχει εξετασθεί και επιστημονικά. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν φοιτητές που είχαν χωρίσει τους τελευταίους 6 μήνες. Κατά μέσο όρο, οι χωρισμοί συνέβησαν τις 11 εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Μετά τον χωρισμό, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένα θετικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης, της αυτοπεποίθησης και της ευτυχίας.

Δεδομένου ότι οι χωρισμοί συνέβησαν κατά μέσο όρο 11 εβδομάδες πριν από τη μελέτη, αυτά τα ευρήματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν μετά από περίπου 11 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό το χρονικό πλαίσιο προσφέρει μόνο έναν μέσο όρο.

Μια άλλη έρευνα, μελέτησε το επίπεδο συναισθηματικού πόνου που οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορεί να βιώσουν μετά από έναν χωρισμό, με τον πραγματικό πόνο που βίωσαν. Από τους 69 συμμετέχοντες, οι 26 ανέφεραν ότι ο πόνος του χωρισμού, μειώθηκε σταθερά με το πέρασμα του χρόνου και μέχρι τις 10 εβδομάδες, ένιωθαν καλύτερα.

Χωρισμός: Η επόμενη μέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του χωρισμού, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει σταθερό, χρονικό πλαίσιο για το πότε μπορούμε να τραγουδήσουμε «σε ξεπέρασα, αλήθεια σε ξεπέρασα» και να το εννοούμε.

Η αλήθεια είναι ότι η αποκατάσταση ποικίλλει τόσο πολύ, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί, διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία. Κάτι που εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις και μόνη σου, αναλογιζόμενη απλά τους χωρισμούς σου. Πιθανότατα δεν θα χρειάστηκες τους ίδιους χρόνους για να ξεπεράσεις τις σχέσεις σου. Μερικοί από αυτούς τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και τον χρόνο που θα χρειαστείς για να ανακάμψεις είναι:

  • Η δέσμευσή σου στη σχέση
  • Η ποιότητα της σχέσης
  • Ποιος έβαλε τέλος στη σχέση
  • Το είδος του χωρισμού

Πώς μπορείς να ξέρεις ότι το έχεις «ξεπεράσει»

Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προσδιορίσεις πότε θα συνέλθεις μετά από έναν χωρισμό, πιθανότατα θα παρατηρήσεις ότι:

  • Μπορείς να σκεφτείτε τις καλές στιγμές που περάσατε μαζί χωρίς πόνο.
  • Δεν αποφεύγεις πλέον κοινές σας δραστηριότητες ή αγαπημένα μέρη.
  • Νιώθεις ολοκληρωμένη μόνη σου.
  • Δεν στεναχωριέσαι όταν το σκέφτεσαι.
  • Νιώθεις έτοιμη να βγεις ξανά και να ανοιχτείς σε μια νέα σχέση.