ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε πραγματικά για να ερωτευτούμε;

iStock

Μόλις άρχισες να βγαίνεις με κάποι@. Η σχέση βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, αλλά ήδη οραματίζεσαι το μέλλον σας μαζί γιατί κάτι μέσα σου σού λέει ότι βρήκες την αγάπη της ζωής σου. Μέσα σε όλο τον ενθουσιασμό, όμως, μπορεί να αναρωτηθείς: Πόσος χρόνος χρειάζεται πραγματικά για να ερωτευτείς;

Για παράδειγμα, μπορείς πραγματικά να ερωτευτείς μέσα σε ένα μήνα; Ή μήπως μια εβδομάδα είναι αρκετή για να δηλώσεις ερωτευμένη; Και τι γίνεται με τον έρωτα με την πρώτη ματιά; Οι ειδικοί σχέσεων και γνωριμιών, απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις και ξεκαθαρίζουν κάπως το ομιχλώδες τοπίο γύρω από κεφάλαιο «έρωτας» .

Μπορείς να ερωτευτείς μέσα σε ένα μήνα;

Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε πραγματικά για να ερωτευτούμε; Pexels

Για να απαντήσεις σε αυτό, είναι σημαντικό πρώτα να μάθεις πώς ορίζεις τον έρωτα, καθώς για κάθε άτομο ο ορισμός είναι αρκετά υποκειμενικός. Εάν ορίζεις τον «έρωτα» ως έλξη, τότε ναι, μπορείς να ερωτευτείς μέσα σε ένα μήνα.

Η σωματική έλξη μπορεί να είναι ένα στιγμιαίο πράγμα για πολλούς ανθρώπους και μέσα σε ένα μήνα, ανάλογα με το πόσο χρόνο περνάτε μαζί, αυτή η έλξη μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς. Σε όλα αυτά τα μικρά πράγματα που συνθέτουν το «ερωτεύομαι»».

Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεις τον έρωτα, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι συχνά δύσκολο ακόμη και για ζευγάρια που είναι ήδη ερωτευμένα, να προσδιορίσουν την ακριβή στιγμή που ένιωσαν «ερωτευμένοι». Βλέπεις το περιγράφουν περισσότερο ως μια διαδικασία, παρά σαν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι ερωτεύτηκε μέσα σε ένα μήνα, μπορεί να συγχέει αυτό το συναίσθημα με την σεξουαλική έλξη ή τον πόθο. Το να είσαι αληθινά ερωτευμένος, ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένα συναίσθημα. Είναι μια δέσμευση.

Μπορείς να ερωτευτείς μέσα σε μια εβδομάδα;

Και πάλι, εξαρτάται από το πώς ορίζεις τον έρωτα. Αν και πιθανότατα δεν μιλάμε για μια πραγματικά σταθερή έννοια της μακροχρόνιας αγάπης, πολλοί είναι οι άνθρωποι που βιώσαν τον κεραυνοβόλο έρωτα.

Χωρίς να θέλω να στο χαλάσω, σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε μάλλον για μια καθαρά χημική αντίδραση του εγκεφάλου. Επιστημονικά μιλώντας τουλάχιστον, ο κεραυνοβόλος έρωτας, μεταφράζεται ως μια γερή δόση ντοπαμίνης, που κάνει τον εγκέφαλό σου να αναζητά την επόμενη «δόση» του.

Μπορείς να ερωτευτείς εξ αποστάσεως;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας έρωτας μπορεί να γεννηθεί, ακόμα κι αν σας χωρίζουν χιλιόμετρα. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει καθώς ο έρωτας αφορά πρωτίστως τη συναισθηματική και πνευματική οικειότητα και όχι αποκλειστικά το σωματικό άγγιγμα.

Κεραυνοβόλος έρωτας VS έρωτας σε στάδια

Είναι κακό όμως να ερωτεύεσαι «μπαμ και κάτω»; Όχι απαραίτητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει να κάνει με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να ερωτευτείς, αλλά να προσέχεις τις συμπεριφορές που το συνοδεύουν.

Για παράδειγμα, το να ερωτευτείς γρήγορα μπορεί να θεωρηθεί κακό αν συνοδεύεται από love bombing ή αν χάνεις την ταυτότητά σου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να γνωρίσεις κάποι@, μέσω σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής και διανοητικής σύνδεσης για ένα χρονικό διάστημα (τουλάχιστον μερικούς μήνες). Αυτό δίνει αρκετό χρόνο για να ερωτευτείς το άτομο και όχι μόνο την ιδέα του, μια πτυχή του ή την εκδοχή που μπορεί να εμφάνισε στην αρχή της σχέσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι το πόσο γρήγορα κάποιος ερωτεύεται, εξαρτάται επίσης από το στιλ προσκόλλησης του ατόμου, το οποίο αναφέρεται στο μοτίβο συμπεριφοράς του στις σχέσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα αγχώδες στυλ προσκόλλησης, μπορεί να έχει την τάση να προσκολλάται και να επενδύει συναισθηματικά σε κάποιον πολύ γρήγορα. Αν η προσκόλληση είναι αποφευκτική, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συνδεθούν και να ερωτευτούν.

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ερωτευτείς, επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ερωτευτούν γρήγορα και άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Και οι δύο ρυθμοί μπορούν να οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια σχέση.