ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το σημείο του σώματος που δεν πλένεις ποτέ σωστά

iStock

Φροντίζεις να κάνεις ντους κάθε βράδυ που γυρνάς σπίτι από τη δουλειά ή το γυμναστήριο για να ξεφορτωθείς μικρόβια και σκόνη, ενώ έχεις τα καλύτερα προϊόντα καθαρισμού για το πρόσωπό σου. Το ήξερες όμως ότι υπάρχει ένα σημείο στο σώμα σου, που δεν πλένεις ποτέ σωστά;

Είμαι σίγουρη ότι δεν μπορείς καν να σκεφτείς για ποιο σημείο μιλάμε, τόσο ξεγραμμένο το έχεις από την καθημερινή σου ιεροτελεστία καθαριότητας. Δεν φταις εσύ, απλά δεν μάθαμε ποτέ να φροντίζουμε την υγιεινή αυτής της περιοχής.

Ποιο είναι το σημείο του σώματος που δεν πλένεις ποτέ;

Η απάντηση είναι ο αφαλός μας. Ω, ναι σχεδόν κανένας δεν ξέρει πώς, πότε και αν πρέπει να καθαρίζει τον αφαλό του για αυτό και δεν ασχολούμαστε μαζί του. Το πιο πιθανό είναι να σε έχει τρομάξει η μαμά ή η γιαγιά σου ότι δεν κάνει να τον πειράζεις γιατί θα ξετυλιχτεί το έντερό σου, αλλά οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι ο εβδομαδιαίος απαλός καθαρισμός είναι απαραίτητος για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις στην περιοχή.

Αλλά ο αφαλός αξίζει φροντίδα και όχι τον τίτλο «σημείο του σώματος που δεν πλένεις ποτέ». Όταν λοιπόν πλένεις το σώμα σου, φρόντισε να καθαρίσεις προσεκτικά τον αφαλό σου χρησιμοποιώντας τα καθαρά χέρια σου και λίγο σαπούνι. Σε περίπτωση που έχεις κάποιο σκουλαρίκι εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να τον καθαρίζεις καθημερινά και να προσέχεις να μην το τραυματίσεις- τυχόν ερεθισμοί και ενοχλήσεις πρέπει να σε οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό.

Αφαλός, ένα όχι και τόσο ασήμαντο σημείο του σώματός μας

Αυτό που μένει στο σώμα μας μετά την απομάκρυνση του ομφάλιου λώρου αφού γεννηθούμε, είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζουμε. Ο αφαλός είναι εκεί, στο κέντρο μας και συνδέεται με καθοριστικές λειτουργίες του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές στον αφαλό, όπως για παράδειγμα, υγρές εκκρίσεις από το συγκεκριμένο σημείο του σώματος, υποδηλώνουν ίκτερο ακόμα και παθήσεις του ήπατος. Από την κατάσταση του αφαλού, μπορούμε να εντοπίσουμε μάλιστα ενδείξεις για κήλη, δερματικές παθήσεις (η δερματίτιδα, το έκζεμα και η ψωρίαση επηρεάζουν τον αφαλό) ή λοιμώξεις- ειδικά για τα άτομα με διαβήτη, είναι πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις στην εν λόγω περιοχή).

Ο αφαλός είναι το σημείο του σώματος που συγκεντρώνει τα περισσοτερα βακτήρια. Πάνω από 1400 διαφορετικά είδη βακτηρίων κάνουν «πάρτι» στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται ότι η εν λόγω περιοχή θέλει ακόμα περισσότερη καθαριότητα και φροντίδα.