ΥΓΕΙΑ

Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά τα smartphones για την υγεία;

Pexels

Οι χρόνιοι φόβοι ότι η χρήση smartphones, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα έπειτα την εμφάνιση των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Όμως μια νέα μελέτη φέρνει νέα, καθησυχαστικά δεδομένα στο τραπέζι.

Η θεωρία πίσω από τη σχέση smartphones και καρκίνου 

Smartphones και καρκίνος του εγκεφάλου Pexels

Τα smartphones εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων που, αν απορροφηθούν από τους ιστούς του σώματος, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και να προκαλέσουν βλάβη. Επειδή τα κινητά κρατιούνται συνήθως κοντά στο κεφάλι, τα εκπεμπόμενα κύματα φθάνουν σε βάθος μερικών εκατοστών στον εγκέφαλο. Kάτι που έχει εδώ και χρόνια οδηγήσει σε ανησυχίες για τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) έχει χαρακτηρίσει τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως «πιθανώς καρκινογόνα». Όμως οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα που έχουν μελετήσει το ζήτημα, ήταν αναδρομικές. Δηλαδή οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση του κινητού τους μετά από τη διάγνωση καρκίνου. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές εκτιμήσεις.

H έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα για τα smartphones

Η νέα μελέτη, η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of National Cancer Institute), περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση και οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών. Διερευνήθηκε μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.

Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν. Κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή/και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

Ναι μεν, αλλά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες, δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο.

Μολονότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού είναι διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη συσκευή τους. Στη συγκεκριμένη βρετανική μελέτη μόνο το 18% των ατόμων μιλούσαν στο κινητό τους για περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει την έκθεση του στα κύματα του κινητού χρησιμοποιώντας “hands-free” ή ηχεία.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς. Συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στα smartphones.