ΥΓΕΙΑ

Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνεις και 7 σημάδια για να προσέξεις

iStock

Λίγο-πολύ, όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή κοιτάξει κάτω στο πάτωμα του μπάνιου ή στο ντους και παρατηρήσαμε τα μαλλιά μας να βρίσκονται πλέον σε λάθος μέρος. Η τριχόπτωση είναι συχνή, αλλά πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνουμε;

Αν ανησυχείς για την ποσότητα μαλλιών που χάνεις, υπάρχουν τρόποι να καταλάβεις εάν είναι φυσιολογικό ή όχι. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη παρατηρητικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κλήση σε έναν γιατρό για να προσδιορίσει εάν η υπερβολική τριχόπτωση οφείλεται σε μια ιατρική κατάσταση, στη φυσική εξέλιξη της γήρανσης ή στη φυσιολογική απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό.

Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνεις και 8 σημάδια για να προσέξεις Pexels

Πότε η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική;

Τα μαλλιά μας πέφτουν και αναγεννούνται φυσικά, σε τακτικούς κύκλους. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει συνήθως τον δικό του κύκλο, γι’ αυτό δεν χάνουμε μαλλιά και η τριχόπτωση είναι λιγότερο εμφανής. Έτσι, εάν χάνεις συνεχώς μαλλιά σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει ουσιαστικά λόγος ανησυχίας. Συνήθως περίπου το 10% των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής μας βρίσκεται σε φάση αποβολής ανά πάσα στιγμή. Επίσης ειδικά στις γυναίκες αυτό το ποσοστό μπορεί να μπορεί να αυξηθεί για διάφορους λόγους.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν χάνεις πολλά μαλλιά;

Ξεκαθαρίζοντας πια λίγο την εικόνα, μπορεί να υπάρξουν περίοδοι αυξημένης τριχόπτωσης και περίοδοι κατά τις οποίες, η τριχόπτωση μπορεί συχνά να είναι ανεπαίσθητη. Δυστυχώς, τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουν περισσότερο από την κανονική τριχόπτωση, περίπου το 50% των μαλλιών έχει ήδη μειωθεί. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να προσέχεις συγκεκριμένα σημάδια χωρίς φυσικά να αποκτήσεις εμμονή με αυτό. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 7 ξεκάθαρα σημάδια ότι μάλλον χάνεις όντως υπερβολικά πολλά μαλλιά.

1. Υπάρχουν τρίχες σε όλο το ντους

Είναι φυσιολογικό να βρίσκεις τακτικά μερικές τρίχες στο ντους, αλλά μια αυξημένη ποσότητα μαλλιών, σε σταθερή βάση μπορεί να δικαιολογήσει μια κλήση στο γιατρό σου. Η προσοχή στη λεπτομέρεια εδώ είναι πολύ σημαντική, καθώς είσαι η μόνη που μπορεί να προσδιορίσει εάν χάνεις περισσότερα μαλλιά από το κανονικό.

2. Βλέπεις πολλές τρίχες στο μαξιλάρι σου το πρωί

Το να βλέπεις μόνο τρίχες στο μαξιλάρι σου δεν είναι απαραίτητα σύμπτωμα τριχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας υποστηρίζει ότι είναι φυσιολογικό και μια αυξημένη ποσότητα, θα μπορούσε απλώς να είναι σημάδι αυξημένης φυσικής αποβολής. Ωστόσο, εάν βρίσκεις συνεχώς περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι σου από ό,τι έχεις συνηθίσει, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι ότι χάνεις περισσότερα μαλλιά τρίχες από ό,τι θα έπρεπε.

3. Η χωρίστρα σου φαίνεται πιο φαρδιά από ό,τι παλιά

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείς να καταλάβεις εάν χάνεις περισσότερα μαλλιά από το κανονικό, είναι να ελέγχεις τη χωρίστρα σου. Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν η χωρίστρα σου δείχνει πιο φαρδιά από ό,τι συνήθως, απευθύνσου σε έναν δερματολόγο ή ακόμα και στον κομμωτή σου.

4. Όταν τραβάς ή περνάς τα δάχτυλά σου μέσα από τα μαλλιά σου, βγαίνουν πολλές τρίχες

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να περάσεις τα δάχτυλά σου μέσα από μπερδεμένα μαλλιά; Είναι επώδυνο και πιθανότατα θα βγάλεις πολλές τρίχες, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, όταν τα μαλλιά σου δεν είναι μπερδεμένα, η ίδια κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεστ τριχόπτωσης. Λίγες τρίχες στα δάχτυλά σου είναι φυσιολογικό, αλλά αν καταλήξεις με τούφες στα χέρια, είναι μια καλή στιγμή για να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

5. Το τριχωτό της κεφαλής φαίνεται περισσότερο

Ανάλογα με τη φυσική υφή των μαλλιών σου, μπορεί να διακρίνεις συνεχώς ένα κομμάτι από το τριχωτό της κεφαλής, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι ότι βλέπεις περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε, αυτό είναι ένα σημάδι που μπορεί να δείχνει ότι αντιμετωπίζεις απώλεια μαλλιών που δεν είναι φυσιολογική.

6. Η αλογοουρά σου φαίνεται μικρότερη

Έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην αλογοουρά σου; Μήπως χρειάζονται περισσότερες στροφές στο λαστιχάκι για να πιάσεις τα μαλλιά; Το τεστ της αλογοουράς, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ελέγξεις τι συμβαίνει. Εάν θέλεις να το δοκιμάσεις, ωστόσο, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα καινούριο λαστιχάκι καθώς τα παλιά, χάνουν με την πάροδο του χρόνου την ελαστικότητά τους. Κάτι που μπορεί να είναι παραπλανητικό, για τους σκοπούς του συγκεκριμένου τεστ.

7. Βρίσκεις πολλές τρίχες στη βούρτσα και στο πάτωμα

Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να προσέξεις, είναι η ποσότητα των μαλλιών που χάνεις όταν βουρτσίζεις τα μαλλιά σου. Δώσε προσοχή στο πόσες τρίχες πέφτουν στο πάτωμα ενώ χτενίζεσαι, καθώς και στα μαλλιά που μένουν στη βούρτσα. Φροντίστε να ξεκινήσεις με μια εντελώς καθαρή βούρτσα και να σταθείς σε μια πετσέτα, ώστε να μπορείς εύκολα να μαζέψεις και να αξιολογήσεις την ποσότητα των μαλλιών που έμειναν στη βούρτσα και έπεσαν στο πάτωμα.