ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Pexels

Η απώλεια μαλλιών δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση. Το 40% των ανθρώπων που έχουν προσωρινή ή χρόνια απώλεια μαλλιών είναι γυναίκες. Πολλές παρατηρούν μία απλή αραίωση σε όλο το κεφάλι, ενώ άλλες βλέπουν τη χωρίστρα τους να μεγαλώνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Όμως, αν εντοπίσετε αρκετές τούφες να πέφτουν όταν λούζεστε ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας, αν τα μαλλιά σας γίνονται πιο αδύναμα με το πέρας του χρόνου, αν ανησυχείτε για τυχόν αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής σας, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Η τριχόπτωση είναι συχνή και για τις γυναίκες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση. Ιατρικές παθήσεις, ορμονικές αλλαγές, στρες μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις τη βασική αιτία. Παρακάτω, σού δίνουμε μερικές συμβουλές για να εντοπίσεις τις αιτίες και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Σημάδια τριχόπτωσης

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται Unsplash

Η τριχόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια μαλλιών ή σταδιακή αραίωση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να αναζητάτε μοτίβα.

Ορισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Συνολική αραίωση

Η σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ενώ οι άνδρες τείνουν να βλέπουν μια υποχωρούσα γραμμή μαλλιών, οι γυναίκες γενικά παρατηρούν την αραίωση να διευρύνεται.

 • Φαλακρά σημεία

Μπορεί να είναι κυκλικά ή σαν «μπαλώματα». Το μέγεθός τους μπορεί να είναι ίδιο με αυτό ενός νομίσματος και συνήθως εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής. Το δέρμα μπορεί ακόμη να αισθάνεται φαγούρα ή πόνο αμέσως πριν πέσουν τα μαλλιά.

 • Χούφτες από τρίχες

Μπορεί να εμφανίσετε πολύ ξαφνική απώλεια μαλλιών, ιδιαίτερα μετά από συναισθηματικό ή σωματικό τραύμα. Τα μαλλιά μπορεί να πέφτουν γρήγορα ενώ τα λούζεστε ή τα χτενίζετε, οδηγώντας σε συνολική αραίωση.

 • Πλήρης απώλεια μαλλιών

Σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, ιδιαίτερα με ιατρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών ξαφνικά και σε όλο το σώμα σας ταυτόχρονα.

Πολλές παθήσεις υγείας μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις οδηγούν άμεσα σε απώλεια μαλλιών, είτε μέσω διαταραχής των ορμονών, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, ουλές από δερματικές παθήσεις, ή αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η κοιλιοκάκη, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του.

Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση περιλαμβάνουν:

 • υποθυρεοειδισμός
 • υπερθυρεοειδισμός
 • Νόσος Hodgkin
 • υποΰποφυσισμός
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • κοιλιοκάκη

Εμμηνόπαυση και ορμονικές ανισορροπίες

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση, λόγω μειωμένης παραγωγής των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν επίσης σε συμπτώματα όπως ακανόνιστη εμμηνόρροια, ξηροδερμία, νυχτερινές εφιδρώσεις, αύξηση βάρους και κολπική ξηρότητα. Αυτό το πρόσθετο στρες στο σώμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει την τριχόπτωση.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί ακόμη και να παρατηρήσουν λέπτυνση και απώλεια μετά την διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών. Κάθε είδους ορμονικής αλλαγής, ιδιαίτερα η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, μπορεί να διαταράξουν προσωρινά τον κύκλο ζωής των μαλλιών.

Διαφορετικά είδη στρες μπορoούν να προκαλέσουν τριχόπτωση

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται; Pexels

Το συναισθηματικό ή σωματικό στρες, μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Ένας θάνατος στην οικογένεια, μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να σταματήσει ορισμένες διαδικασίες όπως η παραγωγή μαλλιών.

Υπάρχει μια καθυστέρηση τριών μηνών από το πότε συμβαίνει ένα στρεσογόνο γεγονός και το πότε μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών, επομένως μπορεί να μην εντοπίσετε αμέσως την αρχή της τριχόπτωσης.

Η απώλεια μαλλιών λόγω άγχους είναι γενικά προσωρινή. Οι τρίχες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά μετά το πέρας του συμβάντος και τα ωοθυλάκια θα αρχίσουν να παράγουν ξανά τρίχες.

 

 

Η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών ή απώλεια μαλλιών στις γυναίκες. Μερικοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι η μη κατανάλωση επαρκούς κόκκινου κρέατος ή η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση.

Το κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών και του σώματος. Οι γυναίκες είναι ήδη επιρρεπείς σε ανεπάρκεια σιδήρου λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση, επομένως η μη λήψη αρκετού σιδήρου στη διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.

 

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμινών και αραίωση μαλλιών. Ειδικότερα, οι ελλείψεις που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα μαλλιά περιλαμβάνουν έλλειψη σε ψευδάργυρο, το αμινοξύ L-λυσίνη, βιταμίνη B-6 και βιταμίνη B-12.

Lamberts - Zinc Plus Ψευδάργυρος (100lozenges) | Pharmagoods.gr
PHARMAGOODS

Lamberts - Zinc Plus Ψευδάργυρος (100lozenges) | Pharmagoods.gr

Καραμέλες ψευδαργύρου με βιταμίνη C και εκχύλισμα πρόπολης. Κατάλληλο για συμπλήρωμα σε περίπτωση έλλειψης ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος στο συγκεκριμένο συμπλήρωμα βρίσκεται στη μορφή citrate, σχετικά περισσότερο διαλυτή και απορροφήσιμη.
16,25€ 12,19€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lanes Βιταμίνη Β12 1000μg ,30 υπογλώσσια δισκία
PHARMAGOODS

Lanes Βιταμίνη Β12 1000μg ,30 υπογλώσσια δισκία

Συμπλήρωμα διατροφής με Βιταμίνη Β12 σε μορφή υπογλώσσιων δισκίων για καλύτερη απορρόφηση και γρήγορη δράση.Ιδιότητες H Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) έχει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού καθώς συμβάλλει στη φυσιο...
6,50€ 4,55€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Αποτελεσματικές θεραπείες τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση που προκαλείται από στρες ή ορμονικές αλλαγές, όπως εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, μπορεί να μην απαιτεί καμία θεραπεία. Αντίθετα, η απώλεια μαλλιών πιθανότατα θα σταματήσει από μόνη της αφού το σώμα προσαρμοστεί.

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά δεν απαιτούν συχνά ιατρική θεραπεία πέρα ​​από τα συμπληρώματα, εκτός εάν η ανεπάρκεια προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας. Οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις οδηγούν σε τριχόπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα για να αντιμετωπιστεί η πλήρης κατάσταση, όχι μόνο τα συμπτώματά της.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πιθανά φάρμακα και θεραπείες για την τριχόπτωση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μία ή συνδυασμό θεραπειών για μήνες ή χρόνια για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα.

Sandalore Anti Hair Loss Serum Θεραπεία Τριχόπτωσης < Προϊόντα για Θεραπείες Μαλλιών
HONDOS CENTER

Sandalore Anti Hair Loss Serum Θεραπεία Τριχόπτωσης < Προϊόντα για Θεραπείες Μαλλιών

Θεραπεία χωρίς ξέβγαλμα για ενίσχυση της πυκνότητας των μαλλιών από την πρώτη χρήση και μείωση της τριχόπτωσης σε 8 εβδομάδες. Βελτιώνει τη σταθεροποίηση της τρίχας στο δέρμα του τριχωτού, και ως εκ τούτου, ενισχύει την πυκνότητα των μαλλιών. Η σύνθεση, που έχει αποδειχτεί κλινικά ότι χαρίζει πιο πυκνά μαλλιά, ότι ενισχύει τη σταθεροποίηση της τρίχας στο δέρμα του τριχωτού και ότι μειώνει την τριχόπτωση, συνδυάζει καφεΐνη, λαυρικό οξύ, νιασιναμίδη και Sandalore
41,40 € 26,91 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Anacaps Progressiv Συμπλήρωμα Διατροφής για την Προοδευτική Τριχόπτωση
HONDOS CENTER

Anacaps Progressiv Συμπλήρωμα Διατροφής για την Προοδευτική Τριχόπτωση

Το Συμπλήρωμα διατροφής Ducray Anacaps Progressiv ενισχύει την υγεία των μαλλιών. Χάρη στη σύνθεση του προσδίδει ανθεκτικότητα και πυκνότητα στα μαλλιά.Προσφέρει στον βολβό της τρίχας βιοτίνη (βιταμίνη Β8), ψευδάργυρο, σελήνιο, που διατηρώντας την τρίχα υγιή αλλά και βιταμίνη Β6, που συνεισφέρει στην ομαλή σύνθεση της κυστεΐνης
29,18 € 20,43 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μινοξιδίλη

Το Minoxidil είναι ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) που διατίθεται σε υγρές και αφρώδεις μορφές για τοπική χρήση. Προορίζεται να τρίβεται καθημερινά στο τριχωτό της κεφαλής και συνήθως χρειάζεται μακροχρόνια χρήση για μήνες και χρόνια για να αποτρέψει αποτελεσματικά την τριχόπτωση και να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Θεραπεία οιστρογόνων

Αν και δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο τα προηγούμενα χρόνια, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι μια θεραπεία για την ανδρογενή αλωπεκία.

Apivita Τονωτικό Σαμπουάν Κατά της Τριχόπτωσης για Γυναίκες Ecopack 500ml με Ιπποφαές - Hippophae TC & Δάφνη
PHARMAGOODS

Apivita Τονωτικό Σαμπουάν Κατά της Τριχόπτωσης για Γυναίκες Ecopack 500ml με Ιπποφαές - Hippophae TC & Δάφνη

Ενισχύει τα μαλλιά κατά της τριχόπτωσης με Hippophae TC και Δάφνη.Χαρίζει απαλό καθαρισμό με απόλυτο σεβασμό στη φυσιολογία της χλωρίδας του τριχωτού, με ήπιους καθαριστικούς, σαπωνάρια και APISHIELD HS.Εξυγιαίνει το τριχωτό διευκολύνοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών με αντιμικροβιακό εκχύλισμα πρόπολης.
18,80€ 12,22€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ