ΥΓΕΙΑ

Πώς το άγχος προκαλεί δυσκοιλιότητα ή διάρροια και ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις

Unsplash

Αν βασανίζεσαι από δυσκοιλιότητα ή συχνή διάρροια, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι η διατροφή σου. Και πολύ καλά κάνεις. Αποδεικνύεται όμως ότι και το άγχος επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό το έντερό σου. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα ανήκουν σίγουρα στα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει τόσο έντονα επίπεδα άγχους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το έντερό τους», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Kyle Staller. Και εξηγεί πώς συνδέεται το άγχος με τη λειτουργία του εντέρου σου και γιατί ευθύνεται εκείνο για τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια που σε ταλαιπωρεί.

Πώς συνδέεται το άγχος με δυσκοιλιότητα ή διάρροια;

Ο εγκέφαλος και το έντερο συγχρονίζονται περισσότερο από όσο αντιλαμβάνεσαι. «Ο γαστρεντερικός σωλήνας έχει πολλά νεύρα και είναι ένα όργανο του νευρικού συστήματος, ακριβώς όπως και ο εγκέφαλος. Επομένως, αλληλεπιδρούν», εξηγεί ο Δρ. Staller.
Όταν αγχώνεσαι, προκαλούνται σπασμοί στο έντερο. Το πώς θα το επηρεάσουν εξαρτάται από το ακριβές σημείο. Αν νιώθεις σπασμούς σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μεταφράζεται σε δυσκοιλιότητα. Αν νιώθεις σπασμούς παντού, πρόκειται για διάρροια», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Ashkan Farhadi. Σε γενικές γραμμές όμως, συνήθως μάς συμβαίνει αυτό στο οποίο έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία. Κάποιοι παθαίνουν πιο εύκολα δυσκοιλιότητα. Και το άγχος έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα.

Πώς το άγχος επηρεάζει έμμεσα

Ας πούμε ότι βιώνεις μία αρκετά στρεσογόνο περίοδο. Αυτό από μόνο του οδηγεί στην αλλαγή των συνηθειών σου. Το stress eating είναι η πιο κλασική περίπτωση. Τσιμπολογάς πιο ανθυγιεινές τροφές ή πίνεις ροφήματα που επηρεάζουν το έντερο. Ή πίνεις πολύ περισσότερη καφεΐνη, η οποία υπάρχει στον καφέ, το τσάι αλλά και τη σοκολάτα. Αν έχεις ήδη εντερικά προβλήματα, η αλλαγή στη διατροφή σε αποτελειώνει.

Αν πάσχεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα. Υπάρχει δηλαδή η προδιάθεση αλλά το στρες αυξάνει το πρόβλημα. Ωστόσο, όταν μιλάμε για καθημερινό ή πολύ συχνό πρόβλημα, και όχι για μεμονωμένα περιστατικά, πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου.

Μπορείς να απαλλαγείς από τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια;

Αν το άγχος φτάνει σε τέτοιο σημείο, σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνεις. Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο στη θεωρία, αλλά ο οργανισμός σου σου λέει ότι ήρθε η ώρα να τον φροντίζεις περισσότερο. Περισσότερη σωματική άσκηση (που βοηθά την κίνηση του εντέρου), διαλογισμός, στοχευμένη διατροφή και ενυδάτωση. Μην δοκιμάσεις φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και μην πειραματίζεσαι με γιατροσόφια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με διάρροια, είναι καλό να πίνεις πολύ νερό και να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά, τα καυτερά και όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Αν το θέμα είναι η δυσκοιλιότητα, έχω δύο λέξεις κλειδιά για εσένα. Ίνες και γυμναστική.