ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ζήσεις τη στιγμή και να βρεις την εσωτερική γαλήνη

Pexels

Σου αρέσει να κάνεις μεγάλα όνειρα, θέλεις μια όμορφη διαφορετική ζωή, τα θέλεις όλα. Όμως, ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι οι καταστάσεις, συχνά, μπορεί να σε βγάλουν από την πορεία σου. Με απλά λόγια, ενώ έχεις βάλει έναν στόχο για κάτι συγκεκριμένο, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που κάνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τα θέλω σου. Αυτό το συναντώ πολλές φορές και είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά στις συνεδρίες μου.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να λες «τρέχω και δε φτάνω»; Πάντως στη δική μου γενιά, σε θεωρούσαν πάρα πολύ κουλ και της μόδας να είσαι πάρα πολύ «busy» και να έχεις άπειρα πράγματα να κάνεις. Δεν ξέρω από πού το πήραμε αυτό. Ίσως από τις σαπουνόπερες που παρακολουθούσαμε όλους, και καλά, να δουλεύουν συνέχεια, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που έκαναν ήταν να κουτσομπολεύει ο ένας τον άλλο ή να ανταλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους. Δεν μπορώ, λοιπόν, να πω τελικά από πού μας έχει έρθει αυτό, αλλά θεωρώ πως είναι καταγεγραμμένο βαθιά μέσα μας ότι είναι πολύ κουλ το να τρέχεις όλη μέρα. Τρέχεις και τελικά ποτέ δεν φτάνεις την εσωτερική σου γαλήνη.

Ταυτόχρονα, είναι και πολύ κουλ να λες ότι είσαι αγχωμένος. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό στις μέρες μας. Νομίζω, ότι αν κάποιος δεν είναι αγχωμένος ή προβληματισμένος ή πολυπράγμων, οι γύρω του θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν. Με άλλα λόγια, αν σε ρωτήσουν «Τι κάνεις; Καλά;» και απαντήσεις «Ναι, όλα τέλεια! Όλα μια χαρά», θα σε κοιτάξουν περίεργα.

Πώς να βρεις την εσωτερική γαλήνη

Εδώ θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι το φυσιολογικό είναι ένας άνθρωπος, στις δεδομένες συνθήκες που ζούμε, να αισθάνεται καλά όταν νιώθει πως η ζωή του είναι όμορφη και είναι ήρεμος, χωρίς άγχος. Έτσι είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Το αντίθετο είναι να αισθανόμαστε συνέχεια πιεσμένοι. Είναι αφύσικο να μη ζούμε κάθε δεδομένη στιγμή. Και αυτό συμβαίνει γιατί σκεφτόμαστε το μετά. Τι θα γίνει μετά, πού θα πάμε μετά, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο. Σκεφτόμαστε γενικότερα τι θα κάνουμε σε μια άλλη στιγμή και χάνουμε το τώρα.

Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε όπως τα παιδιά, που ζουν πάρα πολύ έντονα τη στιγμή. Αντίθετα, εμείς οι μεγάλοι εκνευριζόμαστε πολύ, όταν τα παιδιά μας δεν μπαίνουν στους δικούς μας γρήγορους ρυθμούς, που αφιερώνουν χρόνο σε κάτι στο οποίο συγκεντρώνονται, καθώς όλο αυτό μας πετάει έξω. Μας αποπροσανατολίζει το να βλέπουμε πόσο έντονα ζουν τη στιγμή τα παιδιά.

Μπορείς να βρεις τον λόγο που νιώθεις ότι πετάγεσαι έξω από τη στιγμή; Τι σε εμποδίζει να μη ζεις τη δεδομένη στιγμή; Η δουλειά μας στο life coaching, είναι να επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας και τον ξεκαθαρίζουμε. Επειδή είναι αδύνατο να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα, δίνουμε βάση στο να μάθουμε τι είναι σημαντικό τη δεδομένη στιγμή για εμάς. Τι θεωρείς εσύ σημαντικό για σένα; Ποια είναι η προτεραιότητά σου για τους επόμενους τρεις μήνες; Μήπως να ξεκινήσεις σήμερα για να πετύχεις την εσωτερική γαλήνη;

 

Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com