ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να κοντρολάρεις τον θυμό και τις φωνές σου. Η «άσκηση» που θα σου αλλάξει τη ζωή

Unsplash

Φωνάζουμε για να επιβληθούμε. Φωνάζουμε γιατί έχουμε (πάντα) δίκιο. Φωνάζουμε γιατί μας αγνοούν. Φωνάζουμε γιατί αυτό έχουμε μάθει και δει να κάνουν και όλοι οι άλλοι. Αλλά κυρίως φωνάζουμε γιατί φοβόμαστε. Κάθε φορά που φωνάζεις, φοβάσαι. Μάθε να αναγνωρίζεις αυτόν τον άγριο φόβο πριν σε κυριεύσει και σε εγκλωβίζει.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Οι φωνές φτιάχνουν έναν φαύλο κύκλο που τελικά γίνεται η θηλιά που πνίγει το δίκιο σου. Ποια προσέγγιση, λοιπόν, θα σε ηρεμήσει και θα σε βγάλει από το αδιέξοδο;

Πριν ετοιμαστείς να σηκώσεις το γάντι του μποξ από το πάτωμα, πάρε μια βαθιά ανάσα και:

Φύγε. Δεν είναι λιποταξία, είναι η πιο στρατηγική κίνηση να επανέλθεις ψυχραιμότερος και σοφότερος ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χωρίς τον φόβο στη μέση.

Ξάπλωσε στο πάτωμα και προσκάλεσε τον συνομιλητή σου να κάνει το ίδιο. Από αυτή τη νέα και απροσδόκητη θέση, δύσκολα η λογομαχία θα ενταθεί. Είναι μια συμβολική κίνηση παράδοσης των όπλων και έμπρακτης θέλησης να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις χωρίς τον φόβο πως κανείς δεν ελέγχει τις αντιδράσεις του άλλου.

Τι κερδίζουμε, λοιπόν, από τις φωνές πέρα από την ικανοποίηση της επιβολής, η οποία δεν κρατά παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα;

Το όφελος είναι σαφώς μικρότερο από το ψυχικό κόστος που έπεται ενός τσακωμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πιο αποτελεσματική μέθοδος που παρουσιάζει διάρκεια και εντέλει μεταστροφή μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς είναι η ανατροπή των προσδοκιών με την πραγματοποίηση κινήσεων που φέρνουν σε αμηχανία αλλά και εκπλήσσουν ευχάριστα τον συνομιλητή μας.

Αν δεν θέλεις να σε κρατά άλλο αιχμάλωτη ο φόβος, έχει έρθει η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό. Οι φωνές αποτελούν την πιο επιδερμική και επίπεδη εξωτερική έκφραση αυτού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε βαθύτερα μέσα μας. Στοχεύουν στο να τρομάξουν και να αποσοβήσουν την πιθανή επίθεση που φοβόμαστε πως μας κάνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθε φωνή είναι ένα κοφτερό βέλος που γυρίζει πίσω σε εμάς για να πληγώσει με την ίδια δύναμη.

Δες δωρεάν τη δύναμη του life coaching εδώ: https://jillandnikolas.com/one-on-one-sessions/

Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching και Instagram: jillandnikolas.

Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να γίνεις Life coach ακολούθησέ μας εδώ: Facebook: global academy of coaching και Instagram: global_academy_of_coaching