ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να απαντήσεις στις αδιάκριτες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια

Rexels

Βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς, που σημαίνει ότι περιμένουμε όλοι – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι – πώς και πώς το ρεβεγιόν για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. Δυστυχώς όμως, τα οικογενειακά τραπέζια, τα οποία είναι και αρκετά τις γιορτινές μέρες, μπορεί να γίνουν πραγματικά πολύ άβολα.

Έχεις όλη την καλή διάθεση να δεις τους αγαπημένους σου, να μάθεις τα νέα τους, να απολαύσεις το νόστιμο φαγητό, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τα σπιτικά γλυκά, αλλά κάποια στιγμή θα έρθεις αντιμέτωπη με εκείνο το triggering σχόλιο, που θα σου χαλάσει τη διάθεση και θα σε βάλει σε θέση άμυνας.

Αυτά τα σχόλια ή οι ερωτήσεις, μπορεί να έχουν να κάνουν από την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, μέχρι τα κιλά σου και το πόσο φαγητό καταναλώνεις. Και μπορεί να μην έχουμε την ακριβή απάντηση για όλα τα παραπάνω, αλλά σου έχουμε τις κατάλληλες απαντήσεις για να γειώσεις body shaming σχόλια ή σχόλια ως προς την κατανάλωση φαγητού. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη που έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις και χρειάζεται να έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως.

Παρακάτω σού έχουμε απαντήσεις για τις αδιάκριτες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια

Πώς να απαντήσεις στις αδιάκριτες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια Pexels

1. «Δουλεύω σκληρά, οπότε εστιάζω όσο το δυνατόν λιγότερο στο σώμα μου, αυτή τη στιγμή. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Εάν συναντηθείς με κάποιο άτομο, το οποίο έχεις να συναντήσεις καιρό, υπάρχει πιθανότητα να σχολιάσει το σώμα σου με τρόπο που θεωρεί κολακευτικό. Με σχόλια όπως «Φαίνεσαι υπέροχη! Έχεις χάσει βάρος;» ή «Ουάου, φαίνεσαι τόσο μικροσκοπική με αυτό το φόρεμα!»Εάν είσαι ένα άτομο, όπου διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα κιλά ενός σώματος, τότε η αλληλεπίδραση σε αυτό το σχόλιο θα σε φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση.

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι αρχικά να εκτιμήσεις την θετική πρόθεση του άλλου ανθρώπου και να απαντήσεις ευγενικά, αναδιατυπώνοντας το σχόλιο. Μπορείς για παράδειγμα να πεις: «Νομίζω ότι το εννοούσες ως κομπλιμέντο, αλλά αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μένα που θα προτιμούσα να μην το συζητήσω. Με τι ασχολείσαι τελευταία;» Ή ίσως: «Δουλεύω πολύ σκληρά για να εστιάζω λιγότερο στο σώμα μου αυτή τη στιγμή. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

2. «Όλα τα σώματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, για ποικίλους λόγους. Είναι λογικό να φαίνεται διαφορετικό».

Ακόμα και αν δεν σχολιάζει το δικό σου σώμα κάποιος, μπορεί να θέλει να σχολιάσει με σένα, την αλλαγή στο σώμα κάποιου άλλου καλεσμένου, κάτι που είναι επίσης δυσάρεστο. Είναι σημαντικό να βοηθήσεις στη μετάδοση της ιδέας ότι όλα τα σώματα αλλάζουν, χωρίς να δίνουμε αξία σε αυτές τις αλλαγές, είτε είναι καλές, είτε είναι κακές.

Μπορεί να δώσεις μία απάντηση του τύπου: «Όλα τα σώματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του δικού σου και του δικού μου, οπότε είναι λογικό το δικό τους να φαίνεται διαφορετικό. Προσωπικά, όμως, με εντυπωσίασε τόσο η λάμψη τους. Έχεις παρατηρήσει τον τρόπο που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται άνετα με τόση ευκολία;».

3. «Συμφωνώ ότι είναι νόστιμο. Είμαι εντάξει για τώρα».

Ένας φίλος ή συγγενής, ο οποίος έχει φύγει εκτός ελέγχου με το φαγητό των εορτών, μπορεί να σου κάνει την ερώτηση: «Πώς γίνεται να μην ξανά γεμίζεις το πιάτο;» ή «Γιατί δεν έφαγες όλο το γλυκό;». Ανάλογα με την σχέση, που έχεις με το άτομο που σου απευθύνει τον λόγο, μπορείς να δώσεις 3 απαντήσεις.

  • Αν δεν το ξέρεις καλά: «Συμφωνώ ότι όλα είναι νόστιμα. Είμαι εντάξει προς το παρόν. Πώς περνάς τις διακοπές σου;».
  • Αν δεν είσαι σίγουρη για την απάντηση σου, απόφυγέ το: «Με συγχωρείτε πρέπει να πάρω ένα τηλέφωνο».
  • Αν είναι κοντινό σου πρόσωπο: «Έχω δουλέψει στο να ακούω το σώμα μου και αυτή τη στιγμή μου λέει ότι έχω χορτάσει. Έχω απολαύσει κάθε μπουκιά και θα επιστρέψω για περισσότερο, όποτε είμαι έτοιμη. Δεν περιορίζομαι, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσω όταν νιώθω γεμάτη».

4. «Μου αρέσει να γεμίζω το πιάτο μου. Ό,τι περισσέψει θα το πάρω πακέτο μαζί μου».

Είναι ειρωνικό, ότι μπορείς να ακούσεις παράπονα από το γιατί δεν τρως αρκετά, μέχρι το «Καλά όλα αυτά θα φας;»Ωστόσο, σου έχουμε απαντήσεις και για αυτή την επικριτική ερώτηση. Μερικές από αυτές είναι:

  • «Δεν είμαι σίγουρη ακόμα. Με συγχωρείς, πάω να βάλω λίγο νερό».
  • «Μου αρέσει να γεμίζω το πιάτο μου. Αγαπώ όμως και ό,τι περισσέψει από το πιάτο μου. Μπορεί να τα πάρω σε πακέτο, σπίτι μου».
  • «Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Υποθέτω θα το δούμε, σωστά;».

Να θυμάσαι να είσαι χαλαρή και ότι δεν είναι δουλειά κανενός να ασχολείται, ούτε με την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις, ούτε με την εμφάνιση του σώματός σου. Αξίζει να ευχαριστηθείς και εσύ αυτές τις γιορτινές μέρες.