ΕΡΕΥΝΑ

Πώς επηρεάζει τον ύπνο σου το είδος της σχέσης που (δεν) έχεις

Pexels

Το να μην κοιμάσαι αρκετά ή να μην κοιμάσαι καλά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου, οι οποίες συνδέονται με θέματα στην καρδιά, στομαχικά προβλήματα, κακή ψυχική υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος ή τραυματισμού.

Ήξερες όμως ότι ο ύπνος σου επηρεάζεται και από τον τύπο της σχέσης που έχεις, ή ακόμα και την απουσία αυτής; Εκεί που πίστευες ότι οι singles μπορεί να έχουν λιγότερα ή και καθόλου ερωτικά προβλήματα να λύσουν, κι έτσι να κοιμούνται πιο ξέγνοιαστα, έρχονται οι επιστήμονες για να σου ανοίξουν τα μάτια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που θα δημοσιευθεί τον Μάρτη στο Sleep Science Journal, τα άτομα που έχουν περιστασιακούς συντρόφους, χρειάζονται κάτι παραπάνω από δέκα λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν, σε σχέση με τα άτομα που ζουν με τακτικό σύντροφο.

Τα δέκα λεπτά μπορεί να μην ακούγονται πολύ – αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των ατόμων με αϋπνία και όσων κοιμούνται επαρκώς και ποιοτικά είναι από τέσσερα έως οκτώ λεπτά.

Σε σχέση με το φύλο, η μελέτη έδειξε ότι φυσικά εμείς οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούμε από την κατάσταση της σχέσης, σε σχέση με τους άνδρες. Οι άντρες κοιμούνται το ίδιο γρήγορα όταν έχουν μια περιστασιακή σύντροφο κι όταν έχουν μια μόνιμη σχέση.

Αυτές οι διαφορές φαίνονται μόνο όταν κοιτάξουμε αυτό που ονομάζεται «λανθάνουσα κατάσταση ύπνου» – ο χρόνος που χρειάζεται από το σβήσιμο του φωτός έως το πότε τελικά κοιμόμαστε. Ο άλλος βασικός παράγοντας – η συνολική ποσότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας – δεν αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση της σχέσης. Επίσης, τα άτομα στη μελέτη που είναι σε σχέσεις (ανεξαρτήτως κατάστασης διαβίωσης) αναφέρουν ακόμα υψηλότερη συναισθηματική ικανοποίηση μετά το σεξ και συχνότερους οργασμούς.

Έτσι, ακόμα κι αν νιώθεις ότι πράγματι σού παίρνει λίγο περισσότερο να κοιμηθείς και ταυτόχρονα τυχαίναι να είσαι single ή να έχεις περιστασιακούς συντρόφους, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην κούραση ή την υπνηλία που νιώθεις κατά τη διάρκεια της μέρας, σε σύγκριση με κάποιον που είναι σε μόνιμη σχέση.

Πώς συνδέεται ο τύπος της σχέσης με τον ύπνο;

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε περιστασιακές (ή νέες) σχέσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερη, φυσιολογική διέγερση (καρδιές που τρέχουν, αναπνέουν πιο γρήγορα), κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Τα άτομα σε νέες σχέσεις που βρίσκονται ακόμα στο περιστασιακό στάδιο μπορεί επίσης να έχουν περισσότερο ενθουσιασμό ή άγχος όταν κοιμούνται δίπλα στον νέο τους σύντροφο – ή να ανησυχούν για την κατάσταση της σχέσης τους και το πού οδεύει.

Από την άλλη πλευρά, το να είσαι σε μια σταθερή σχέση μπορεί να μεταφράζεται σε αισθήματα σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φυσιολογική διέγερση – και να βελτιώσουν τον ύπνο. Είναι πιθανό να είμαστε πιο εύκολο να κοιμηθούμε δίπλα σε κάποιον που εμπιστευόμαστε, επειδή είναι μια εξελικτική προσαρμογή.