ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς αλλάζει η ερωτική διάθεση λόγω καραντίνας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Η ερωτική διάθεση είναι μία ευμετάβλητη κατάσταση. Περνάς περιόδους όπου η σεξουαλική επιθυμία χτυπάει κόκκινο και άλλες που θα προτιμούσες να κάνεις 3 ώρες γυμναστική από το να επιδοθείς σε ερωτικά παιχνίδια. Είναι η ανθρώπινη φύση και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ξέρεις όμως ότι οι νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες έχουν αλλάξει την ερωτική διάθεση, τόσο τη δική σου όσο και του συντρόφου σου. Είτε προς τα πάνω, είτε προς το κάτω. «Η καραντίνα εξαιτίας μία πανδημίας μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στον καθένα», τονίζει η θεραπεύτρια του σεξ Jennifer Litner. Και αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικό. Αν είναι μία κατάσταση που θα γίνει μόνιμη και αν πρέπει να λάβεις δραστικά μέτρα.

Αυξημένη ερωτική διάθεση

Για πολλούς, η απομόνωση έχει αυξήσει την ερωτική διάθεση. Ειδικά για εκείνους που είναι μακριά από το ταίρι τους και επικοινωνούν εξ αποστάσεως, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν έναν σύντροφο. Η αναγκαστική από τις συνθήκες αποχή εξιτάρει τη φαντασία τους, ειδικά αν το φετίχ τους είναι το sexting και το να βλέπουν μέσω βιντεοκλήσης.

Αυτό μάλλον εξηγεί και την κατακόρυφη άνοδο παρακολούθησης ερωτικών ταινιών. Ειδικά μετά την κίνηση του Pornhub να επιτρέψει τη δωρεάν πρόσβαση σε premium βίντεο. Αν είσαι μόνη σε καραντίνα, αυτό οδηγεί σε περισσότερη αυτοϊκανοποίηση. Και αυτή με τη σειρά της μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά και ανακουφιστικά, ειδικά σε περιόδους αβεβαιότητας. «Ο αυνανισμός εξάλλου είναι ο πιο ασφαλής τρόπος ερωτικής ικανοποίησης αυτήν την περίοδο, όταν δεν ζούμε με έναν σύντροφο», εξηγεί η Δρ. Litner.

Η επίδραση της ψυχικής διάθεσης

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Έχει αλλάξει όλο το περιβάλλον και αυτό από μόνο του αρκεί για να έχεις άλλη διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ζεις με τον σύντροφό σου και να είχες αυξημένη ερωτική διάθεση στην αρχή, που είχατε ξαφνικά περισσότερο κοινό χρόνο. Όσο όμως περνάει ο καιρός, προβληματίζεσαι για πολλά. Για την υγεία των αγαπημένων σου, για την εξέλιξη των οικονομικών σου αλλά και για το πότε θα λήξει η καραντίνα. Αυτές οι σκέψεις επιβαρύνουν και την ερωτική διάθεση», τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Christopher Ryan Jones.

«Το σημαντικό είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου και να βρίσκεις πράγματα που σου δίνουν χαρά και εκτός σεξ. Κάθε αντίδραση είναι φυσιολογική. Το ερωτικό κίνητρο μεταβάλλεται εξάλλου», σημειώνει η Δρ. Jess O’Reilly.